Skip to main content

BMW i Hydrogen NEXT 

A tiszta üzemanyaggal tankolható X5-össel két év múlva találkozhatunk az utakon.

A BMW elárulta az első technikai részleteket a hidrogénautójával kapcsolatban, amit a téma szakértőjével, a Toyotával közösen fejlesztenek 2013 óta.

hirdetés
 

A BMW i Hydrogen NEXT-ben a Toyotával közösen kifejlesztett üzemanyagcellák dolgoznak majd, amelyeknek a németek által tervezett kiegészítő rendszer ágyaz meg.

Az üzemanyagcella maximálisan 170 lóerőnyi energiát képes előállítani a hidrogén és az oxigén kémiai reakciójából, de a nagyteljesítményű akkumulátorból érkező plusz energia miatta hajtás rendszerteljesítménye eléri a 374 lóerőt.

A BMW a hidrogénautóját az eDrive hajtáslánc ötödik generációjával szerelte fel, amely hamarosan a tisztán elektromos BMW iX3-ban ünnepli világpremierjét.

A hidrogén és az oxigén kémiai reakciójának melléktermékeként csupán vízgőz keletkezik, ami azt jelenti, hogya hidrogénautó csupán vizet bocsát ki a kipufogóján.

A nagyteljesítményű akkumulátort az üzemanyagcella mellett a fékezések során visszanyert energia is táplálja.

Két év múlva az utakon

2022-től a BMW kisszériás tesztautókkal kezdi meg a hidrogénhajtás közúti tesztelését, az aktuális X5 műszaki alapjaira építve. A technológia legkorábban az évtized második felében jelenhet meg sorozatgyártásban, jelenleg a térnyeréséhez szükséges infrastruktúra, például az Európa-szerte hozzáférhető hidrogéntöltőállomás-hálózat még nem áll rendelkezésre, Magyarországon például nincs is hidrogén töltőállomás.

Meggyőződésünk, hogy a jövőben is tökéletesen megférnek majd egymás mellett a különböző hajtáslánc-technológiák, hiszen nem létezik egy olyan megoldás, amely a világ minden táján egyformán képes lenne kielégíteni az eltérő piaci és ügyféligényeket.

A belsőégésű erőforrással szerelt modellek, a tisztán elektromos autók és a plug-in hibridek mellett hosszú távon a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella lehet portfóliónk negyedik alappillére" – fogalmazott Klaus Fröhlich, a BMW igazgatótanácsának kutatás-fejlesztésért felelős tagja.

Akkor jön el a hidrogén mint energiahordozó létjogosultsága, amikor környezetbarát módon, versenyképes áron sikerül azt nagy mennyiségben előállítani.

A hidrogént ezt követően is először olyan területeken fogják alkalmazni, amelyeken a tisztán elektromos meghajtás nem célravezető, így például a hosszú távú teherszállítmányozásban" – tette hozzá.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: BMW - you tube

TOP 5