Skip to main content

 

Több kerékpáros előterjesztés is a kormány elé kerül hamarosan, tájékoztatott egy sajtóbeszélgetésen Révész Máriusz, kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

  • januártól jogszabály lehet a 3. rendszám a vonóhorgon szállított biciklik esetében, a rendszám színe szürke lehet. A problémáról itt írtunk részletesen. 
  • javulhat a kerékpárutak nyilvántartása, a Magyar Közút a főbb kerékpárutakat átveszi várhatóan az önkormányzatoktól, így egy kézbe kerül az üzemeltetés, fenntartás.
  • sok város akar Bubit, az a terv, hogy jövőre egy regisztrációval lehessen használni az összes közbringarendszert az országban.
  • döntenek hamarosan a kerékpáros munkába járás támogatásáról. (A minta az óbudai önkormányzat, ahol napi 400 forint jár annak, aki bringával megy az önkormányzat intézményeibe dolgozni. Bár ennek ellenőrzés kétséges, a társadalmi haszon mellett eltörpül az esetleges visszaélések miatti kár. Szóba került a kerékpárvásárlás támogatása is, valamint az, hogy közbringa bérletet vehessen a munkaadó, aminek az árát leírhatja az adóból.

Révész szerint a következő években 50-100 milliárd közötti összeg áramlik kerékpáros fejlesztésekbe. Három nagy projektet említett: a Balaton-Budapest kerékpárutat, a Balaton-kört, valamint az Eurovelo 6 nemzetközi bringaút fejlesztését, és több kisebbet (például a Keszthely-Fertőd kerékpárutat). A beruházások tervezési folyamata jövő nyárig tarthat, a kivitelezés jövő ősztől kezdődhet, ha nem jön közbe semmi.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5