Skip to main content

 

Minden, a jövőben épített kereskedelmi célú épület tetejére növényeket kell ültetni, felmentést csak az kaphat, aki napelemeket szereltet fel.

Ez az első olvasatra talán furcsának tűnő rendelkezés nem máshol, mint Európában, Franciaországban látott napvilágot. Hosszú vita előzte meg.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A zöldtetőnek mindenféle előnyei vannak, úgyismint:

 
  • Beköltözhetnek a hernyók, rovarok, bogarak és egyéb kis izék.
  • A kis izéket felcsipegethetik a madarak, ők persze fészket is rakhatnak, vagyis növekszik a városi biodiverzitás, virágozzék minden virág.
  • A növényekkel fedett tető jó hőszigetelő, tehát energiatakarékos megoldás.
  • Megtartja az esővízet, ami időnként jól jön a csatornaműveknek is.

Az új szabályozás nem is annyira szigorú: az eredeti elképzelés szerint a törvény minden új épületre érvényes lett volna, függetlenül azok funkciójától. Akkor még arról volt szó, hogy minden új épület teljes tetőterületén kis kerteket kell majd létesíteni, végül azonban maradtak a kereskedelmi ingatlanok, és azokon is csak részleges beültetést írnak elő. A szocialista kormány meggyőzte a zöld aktivistákat, úgyhogy végül ezt is meg lehet úszni, akkor, ha az építő napelemet létesít inkább.

A zöldtetős megoldás leginkább Németországban és Ausztráliában népszerű, Torontóban 2009 óta a lakó- és ipari épületeknél írják elő ezek kialakítását — írja a Guardian.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5