Skip to main content

Bár Kalifornia az Egyesült államok legnagyobb zöldség- és gyümölcstermesztője, a termések nagy részét el is fogyasztják az államon belül. San Diego belvárosának több mint 30.000 lakója például évi 9,5 millió kilogramm zöldséget és gyümölcsöt eszik meg. Hogy felhívja a figyelmet az élelmiszeripar ijesztő jövőképére, a Dél-Kalifornia-i Brandon Martella függőleges farmot tervezett San Diego belvárosába.

A Live Share Grow (magyarul Élj Osztozz Termessz) pont a kongresszusi központ mellett állna, és a város növénytermesztésének 10%-át tudná fedezni, de új munka- és lakóhelyek teremtésével egyben felpezsdítené a városi közösséget is.

A Live Share Grow nevű projekt azonban nem csak függőkertként, hanem egyben lakóépületként is szolgálná a belvárost. A sokemeletes toronyház egyik oldalán lennének a különböző méretű lakások, míg a másik oldalon lenne a nagyszabású hidroponikus farm.

Azáltal, hogy az épület más lakótornyok, irodaépületek és turisztikai látványosságok között – ráadásul az öbölhöz is közel – kapna helyet a Live Share Grow nagyban hozzájárulna a város társadalmi fellendüléséhez is. A projekt célja, hogy a növények mellett az épület által termelt hulladékot, valamint szürke- és szennyvizet is hasznosítsa: a szürkevizet szivattyúkon keresztül használnák fel az öntözésben, a hulladékot és a szennyvizet pedig termikus energia formájában forgatnák vissza. De a torony az egészséges életmód népszerűsítése mellett oktatási és kereskedelmi lehetőségeket is biztosítana.

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága szerint az átlag állampolgár egy év alatt körülbelül 320 kg, míg San Diego lakossága 9,5 millió kilogramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Martella tornya ehhez képest majdnem 250.000 kg termést produkálna minden harmadik hónapban, ami a város teljes fogyasztásának mintegy 10%-át teszi ki. Ez a szám pedig nagyon is tekintélyes, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy mindezért egyetlen fenntartható toronyház felelne. A terméseket egy szabadtéri piacon értékesítenék, aminek gazdaságélénkítő szerepe is lenne, mivel a városlakók és éttermek ellátása mellett munkahelyeket is teremtene.

Forrás: inhabitat.com

TOP 5