Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Eperjes község önkormányzata jelentős lépést tett a lakosság számának növelése érdekében: egymillió forintos támogatást biztosít azoknak a családoknak, akik a településre költöznek. 

Az önkormányzat célja, hogy ezzel vonzóvá tegye Eperjest a fiatal családok számára, és megállítsa a falu lakosságának csökkenését.

hirdetés

A támogatásra jogosultaknak azonban néhány feltételt is teljesíteniük kell: szükséges erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezniük, valamint bejelentett munkahellyel kell bírniuk.

Kabai Mátyás, Eperjes polgármestere a Délmagyarnak adott interjújában kifejtette, hogy a következő öt évben a településen található kihasználatlan épületek felújítását is tervezik. "A legfontosabb számunkra, hogy a falu lélekszáma ne csökkenjen tovább" – mondta. Jelenleg mindössze 420-an élnek a településen, míg öt évvel ezelőtt még 495 lakója volt Eperjesnek. Különösen aggasztó, hogy a 14 év alattiak száma csupán 38 fő.

Az újonnan bevezetett rendelet értelmében a támogatást azok a 45 év alatti házasok, élettársak vagy egyedülálló szülők igényelhetik, akik magyar állampolgárok. Az erkölcsi bizonyítvány és a kereseti igazolás alapvető követelmény, továbbá tízéves időtartamú szerződést kell aláírniuk, amely alapján, ha a családok az előírt időszak lejárta előtt elköltöznek, vissza kell fizetniük a támogatást kamatokkal együtt.

A támogatás széles körben felhasználható, akár házvásárlásra, telekvásárlásra, új ház építésére, vagy meglévő ingatlan felújítására is kérhető. Az ingatlanárak kedvezőek: Eperjesen már 3–5 millió forintért is hozzá lehet jutni egy házhoz, ami vonzó lehetőséget jelenthet a költözni vágyó családoknak.

Az önkormányzat intézkedései hosszú távon hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a település lakossága ismét gyarapodjon, és vonzóbbá váljon a fiatalok és családok számára.

Kapcsolódó anyagok:

21 magyar falucska, ahol már 30-an se laknak

A nyitókép csak illusztráció, forrás: By The original uploader was VT at Hungarian Wikipedia. - Transferred from hu.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0, wikimedia

TOP 5