Skip to main content

Kína ismét áttörést ért el a közlekedés terén az új, ultra-gyors mágnesvasútjának sikeres tesztelésével, amely képes 1000 km/h sebességgel közlekedni. 

A tesztet Shanxi tartományban hajtották végre (China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), és az eredmények minden tekintetben megfeleltek a várakozásoknak. A mágneses lebegtetésen alapuló technológia – amely lehetővé teszi a vonatok számára, hogy lebegjenek és elképesztő sebességgel haladjanak – ismét bebizonyította, hogy a jövő közlekedése radikálisan átalakulhat, írja az Interesting Engineering.

hirdetés

A bemutató teszt részletei

A bemutató teszt során a mágnesvasút egy két kilométer hosszú, alacsony vákuumú csőben haladt, amely különleges környezetet biztosított a rendkívüli sebesség eléréséhez. A vonat stabil navigációt, biztonságos lebegést és precíz fékezést mutatott be, miközben a rendszer összes komponense tökéletesen működött. Az egyik legnagyobb eredmény, hogy a teszt igazolta: a hosszú távú vákuumkörnyezet fenntartható és működőképes nagyszabású körülmények között is. Ezenkívül a szupravezető navigációs kontroll és a különböző rendszerek közötti koordináció is sikeresen vizsgázott.

Az UHS mágnesvasút rendszere

Az ultra-nagy sebességű (UHS) mágnesvasút-rendszer fejlesztése 2022-ben kezdődött Yanggao megyében, és célja az volt, hogy az űrtechnológiát ötvözze a vasúti közlekedéssel. Az új rendszer azt ígéri, hogy a jövőben Kína különböző területeit összekötve forradalmasítja a belföldi utazást. Az UHS mágnesvasút nemcsak rendkívüli sebességet kínál, hanem energiahatékony, stabil, és a hagyományos vonatokhoz képest jelentősen csökkenti a környezeti terhelést.

Kína mágnesvasút prototípusa

Kína már 2021-ben bemutatta a magas hőmérsékletű szupravezető (HTS) mágnesvasút technológia prototípusát Chengdu tartományban. Ez a technológia képes elérni a 620 km/h sebességet, és kimagasló stabilitást, energiahatékonyságot, valamint alacsony üzemeltetési költségeket biztosít. A mostani tesztelés bebizonyította, hogy a technológia továbbfejlesztésével elérhető az 1000 km/h sebesség, amely új dimenziót nyit a gyors és fenntartható közlekedés terén.

A rendszerrel Kína azt tervezi, hogy különböző régiók között közvetlen kapcsolatot alakít ki, és drasztikusan csökkenti az utazási időt. Például a Peking és Sanghaj közötti utazás mindössze 1,5 órát venne igénybe, ami jelentős előnyt jelentene a jelenlegi közlekedési lehetőségekkel szemben.

Új korszak a közlekedésben

Kína legújabb mágnesvasút fejlesztése új korszakot nyithat a globális közlekedésben. Az 1000 km/h sebességet elérő UHS mágnesvasút rendszer nemcsak technológiai bravúr, hanem egyúttal a jövő közlekedési rendszereinek alapja is lehet, amely forradalmasítja a belföldi és nemzetközi utazást egyaránt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Vége, nem folytatódik a Hyperloop-projekt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by 형길 장: pexels

TOP 5