Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A kínai SAIC Motors fontolóra veszi egy új autógyár építését Európában, hogy megkerülje az Európai Unió által bevezetett védővámokat. 

Az új üzem várhatóan 2027 második felében kezdi meg működését, és elektromos MG modelleket, köztük az MG 4-et és MG 5-öt, valamint az MG S5 SUV-t fog gyártani, írja az economx.

hirdetés

A vállalat jelenleg több lehetséges helyszínt is vizsgál, köztük Magyarországot és Csehországot, az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt. A spanyol ipari minisztériummal is tárgyalnak. A végleges helyszín bejelentését 2024. szeptember 30-ra tervezik.

Uniós védővámok

Az Európai Unió a kínai autógyártók előretörésének lassítására védővámokat vezetett be. A SAIC Motorsra 37,6%-os vámot vetettek ki, ami a legmagasabb az érintett gyártók között. Az új gyár építése lehetőséget nyújthat a vállalatnak, hogy elkerülje ezeket a vámokat, és versenyképesebbé váljon az európai piacon.

Gazdasági hatások

Az új autógyár jelentős gazdasági előnyökkel járhat Magyarország számára, beleértve új munkahelyek teremtését és a gazdasági növekedés ösztönzését. Az ország már jelenleg is vonzó célpont a külföldi befektetések számára, és a SAIC Motors beruházása tovább erősítheti ezt a pozíciót.

Az új gyár építése jelentős lépés lehet a SAIC Motors számára az európai piacon való megerősödés felé. Az, hogy Magyarország lesz-e a végső helyszín, hamarosan kiderül, de az ország gazdasági előnyei és stratégiai elhelyezkedése miatt nagy esély van rá, hogy itt épül meg az új üzem.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A Toyota versenyre kel a kínai elektromos autókkal a kínai piacért

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Amrulqays Maarof képe a Pixabay -en.

TOP 5