Skip to main content
Surtsey-sziget

Kép forrása: wikimedia

60 éve, 1963-ban született az Izlandtól nem messze található Surtsey-sziget, melyet csak kutatók látogathatnak, írja a Femina. 

A bolygó legfiatalabb szigetét a vulkáni tevékenység hozta létre, státusza kivételes, 1965-ben természetvédelmi területté nyilvánították. Turisták az ökoszisztéma védelme miatt nem, csak kutatók kereshetik fel.

hirdetés

Az élővilág fejlődése

A tudósok a kezdetektől figyelemmel kísérik a sziget fejlődését. A területen az első „telepes“ a légy volt, majd egy pók, mely faágon úszva érte el a partot 1966-ban.

A rovarokat madarak követték, pár év múlva már 23 madárfaj meglétét rögzítették a kutatók, köszönhető ez a növényzet fejlődésének.

1986 óta már sirályokat és lundákat is láttak fészkelni a szigeten, de más madarak is megjelentek pihenés céljából a területen, így például hattyúk, ludak és hollók is. A sziget északi részén a kutatók fókákat is láttak.

Szigorú szabályok

A tudósok is csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják a szigetet és csak rövid ideig tanulmányozhatják az ökoszisztémát, hogy azt nehogy károsodás érje.

A természetes laboratóriumba a kutatók csak tüzetes átvizsgálás után léphetnek be, nehogy behurcoljanak egy-egy idegen magot vagy valamilyen szennyeződést.

Ez azonban bőven megéri, hisz „élőben“ láthatják és vizsgálhatják, hogyan alakul az élet az ember hiányában, illetve hogy befolyásolják a geológiai folyamatok az ökoszisztéma fejlődését.

Az UNESCO a szigetet a világörökség részévé nyilvánította, melyet egyébként egy mitológiai alak, a skandináv tűzóriás, Surtur után neveztek el.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy japán szigetre csak férfiak léphetnek be

Forrás - A nyitókép csak illusztrció, forrás: By Diego Delso, CC BY-SA 4.0, wikimedia

TOP 5