Skip to main content
Montréal sokféleség egyezmény

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A világsajtó történelminek nevezte a Montréalban hétfőn megkötött egyezményt, mely magasabb szintre emeli az állatfajok védelmét, adott hírt erről a dw.com.

Brian O'Donnell, a Campaign for Nature természetvédelmi csoport vezetője egyenesen úgy nyilatkozott, az egyezmény révén adottá vált az esély, hogy az élővilág sokszínűségét az ember megmentse az összeomlástól.

hirdetés

Az ENSZ biodiverzitási csúcstalálkozóján (COP15) létrejött egyezmény lényegét tekintve 2030-ig garantálja a szárazföldek és a vizek 30 százalékának a védelmét, melyet a résztvevők jelentős előrelépésnek tekintenek, hisz az eddigi viszonyszám 17 volt.

A cél eléréséhez 200 milliárd dollár szükséges, mely különböző forrásokból kell, hogy biztosított legyen. Ezen felül még 500 milliárd dollárra is szükség lesz, melyet más források átalakításával vagy reformjával érnek majd el.

A források biztosításával néhány éven belül, azaz 2025-ig a fejlődő országok 20 milliárd dollárt kapnak a tervek szerint, ami a duplája az eddigi pénzeszköznek. 2030-ig a finanszírozás 30 milliárd dollárra nőne.

Az egyezmény külön kitér arra, hogy az őslakosok jogait nem csak biztosítani kell, hanem be kell vonni őket azokba a döntéshozatalokba, melyek élőhelyeiket és így az ottani állatvilágot is érintik.

Hatodik tömeges kihalás

Mint ismeretes, a Földön elindult az úgynevezett Hatodik tömeges kihalás, mely folyamatért a tudósok egyértelműen az embert teszik felelőssé. A biodiverzitás pusztulásával azonban nem csak az állat vagy a növényfajok halnak ki, jegyzik meg a kutatók, hanem maga az ember is.

Kritika

A New Yorkban működő Wildlife Conservation Society (WCS) más környezetvédelmi szervezettel együtt kritikával illette az egyezményt. Szerintük radikálisabb lépésekre van szükség, hisz 1970 óta az állatpopulációk csaknem 70 százaléka pusztult ki, és a folyamat azóta is tart, mégpedig egyre erőteljesebben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Az állatpopulációk csaknem 70 százaléka kipusztult 1970 óta

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: katerinavulcova képe a Pixabay -en.

TOP 5