Skip to main content
macska invazív faj Wojciech Solarz

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A macskabarátok  felháborodását váltotta ki  a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetének az a döntése, hogy a házimacskát az idegen, invazív fajok közé sorolta arra hivatkozva, hogy a macskák komoly károkat okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

A tudós szerint a házimacska mindenben megfelel az invazív faj kritériumainak

A házimacska, tudományos fajnevén a Felis catus sivestris invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.

hirdetés

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házimacskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy nagyon sok emlőst és madarat ejtenek el - magyarázkodott Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás "fő felelősének" tart.

A tudós szerint a macskák "100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait". Wojciech Solarznak a minap egy televíziós vitában egy állatorvossal szemben kellett megvédelmeznie az álláspontját.

Dorota Suminska írónő, "A boldog macska" című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak pusztításáért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek "madárgyilkos" homlokzata.

Pusztán tudományos szempontból idegen fajnak tekinthető Európában

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben egy, a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házimacska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek.

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában - érveltek a közleményben.

Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

(Forrás: MTI/AP) 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A behurcolt fajok kiirtását tervezik Új-Zélandon

Kétmillió macskát irtanak ki Ausztráliában

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tyler Sturos képe a Pixabay -en.

TOP 5