Skip to main content

Amynthas nembe tartozó ázsiai ugróféreg invazív faj 

Külsőre hétköznapi földigilisztáknak tűnnek, ám ha kézbe vesszük őket, őrülten tekeregni, ugrálni kezdenek, és még a farkukat is képesek leválasztani.

Az Ázsiából származó invazív faj már az USA 15 államában van jelen.

hirdetés

Az Amynthas nembe tartozó ázsiai ugróférgek (egyesek kígyóféregként is emlegetik) a szállítóhajók rakományai közt megbújva a 19. században jutottak el Észak-Amerikába. Az eltelt 200 év alatt elszaporodtak a kontinensen, és egy új kutatás szerint már az Egyesült Államok legalább 15 tagállamában vannak jelen nagy számban – írja a sciensenewsforstudents.org.

Külsőre hasonlítanak a közönséges földigilisztára, ám annál kisebbek és sötétebb színűek. 

A FÖLDIGILISZTÁVAL ELLENTÉTBEN AZ ÁZSIAI UGRÓFÉREG EGYÁLTALÁN NEM HASZNOS ÁLLAT. 

Elképesztően gyorsan szaporodik, a peterakáshoz még párosodnia sem kell, ahol pedig megtelepszik, ott gyorsan kiszorítja a hasznos féregfajokat és feléli a talaj tápanyagkészletét. A talaj kimerülésével a helyi ökoszisztéma hanyatlásnak indul, a növények elpusztulnak.

A kutatók még vizsgálják, miként tud a kártevő ilyen gyorsan terjedni a kontinensen. Egyelőre biztos mód sincs a kiirtásukra, az erdőkből például gyakorlatilag eltávolíthatatlanok, a kerttulajdonosok azonban hatékonyabban tudnak védekezni ellenük.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a kertben észrevett ázsiai ugróférgeket gyűjtsük egy nejlonzsákba, majd nagyjából tíz percre rakjuk ki őket a napra. Ettől az állatok biztosan elpusztulnak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás  - Nyitókép: UW–MADISON ARBORETUM

TOP 5