Skip to main content

elszabadult lazacok Tasmánia 

A helyi környezetvédők szerint a kiszökött 50-52 ezer lazac potenciálisan szennyezheti a tengeri környezetet, mert kiszorítja az ott élő halakat a táplálékláncból.

Lazacok szabadultak ki az Ausztrália melletti Tasmánia egyik halgazdaságából egy tűz miatt, mely megolvasztotta a kerítésük egy részét. A halgazdaság nem számít környezeti károsodásra az eset miatt, a környezetvédők azonban egyáltalán nem osztják ezt a várakozást.

hirdetés

A Huon Aquaculture nevű cég vezérigazgatója, Peter Bender szerint

A MEGSZÖKÖTT LAZACOK ÁLTALÁBAN SAJNOS NEM MARADNAK SOKÁIG ÉLETBEN, MERT A FÓKÁK VAGY A HALÁSZOK GYORSAN ELKAPJÁK ŐKET.

Pene Snashall, a Huon Aquaculture vállalati kommunikációs és közösségi kapcsolatok menedzsere a Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének 2018-as jelentésére hivatkozva úgy véli, a megszökött lazacok nem a helyi őshonos fajokkal táplálkoznak.

Peter George, a Neighbours of Fish Farming elnöke szerint azonban az ügy sürgős kivizsgálást igényel, hogy ezzel felmérhessék a helyi ökoszisztémára gyakorolt hatást. Szerinte

A LAZAC ÉLŐ TENGERI KÖRNYEZETRE GYAKOROLT KÖZVETLEN HATÁSÁN TÚL HOSSZÚ TÁVON FENNÁLL A VESZÉLYE ANNAK IS, HOGY A LAZACOK ELJUTNAK A FOLYÓKBA.

Pene Snashall szerint azonban

A VÁLLALATNAK NINCS SEMMILYEN MEGOLDÁSA AZ ELSZÖKÖTT HALAK VISSZAFOGÁSÁRA,

amely egyébként a jelenlegi halállományuk 1 százalékát teszi ki.

A vállalat közlése szerint a lazacokat tartó karám körülbelül egyharmada égett le a tűzben, ideértve a víz feletti infrastruktúrát is, amely lehetővé tette a halak tömeges kimenekülését.

A tűz okáról azonban egyelőre nincs elképzelésük. Van elektromos berendezés a karámban, de a gazdálkodásuk 35 éve alatt még soha nem volt elektromos tűzesetük.

A vállalat becslése szerint 50 és 52 ezer közé tehető a megszökött négy kilogrammos lazacok száma.

Forrás: Theguardian.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5