Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

asian-carp-1-300x199.jpgAnnak idején, amikor az amerikaiak betelepítették az ázsiai ezüst pontyot az egyik déli államba, még senki sem gondolta, hogy ebből mekkora környezeti kár keletkezhet. Mivel a hal eléggé igénytelen és igen szapora, hamar hódításba kezdett az USA vízrendszeriben, és kb. 20-30 év alatt a Mexikói-öböltől eljutott egészen Chicagóig. Nem ritka közöttük a húsz kilósra, vagy akár nagyobbra is megnövő példány, de említettek már kapitálisra, azaz akár ötven kilósra is felcseperedett halacskát.

A busa jelenléte a folyókban azonnal észlelhető, hiszen tömegével ugrál ki a vízből, ha motorcsónakkal haladnak el közöttük az egyszerűen „halászó” horgászok. Elég ugyanis csak egy-két merítő szákot kitenni a csónakból, a hal már bele is ugrik, ami igen szórakoztató a vállalkozó kedvű amerikaiaknak. Úgy is mondhatnánk, hogy a sportembereket szó szerint körbeugrálják az egyébként csak algát és moszatot evő vízi jószágok, ami meglehetős derültségek képes okozni a film szerint.

" frameborder="0" width="560" height="315">

Mivel a hal tömegével fordul elő, nem ritka az állatokra a vízből való kiugrás közben nyíllal vadászó emberek látványa. Kérdés azonban, ha beletekintünk a videóba, hogy ki bánt kit, hisz egy-egy busa az embereknek is nekicsapódik, így érdemes lenne belegondolni abba, mire jó ez az egész.

jumping_carp.jpegAz ugráló jószágok egyébként már sok balesetet okoztak. Nagyobb sebességgel haladó vízi járművek, pl. jet-skizők komolyabb sérüléseket is elszenvedtek akkor, amikor végighaladtak a halerdőben, és egy-egy busa szó szerint letaglózta a gyanútlan vezetőt. A károkozás azonban nemcsak ebben áll.

A kínai ponty egy-egy folyóban igen komoly környezeti problémát okozott. Az Illinois vagy a Mississippi egyes szakaszain pl. teljesen kiszorította az őshonos fajokat, felborítva ezzel a természetes egyensúlyt. 

Ma sem lehet tudni, hogy a hal hogyan jutott fel északig, hisz útját állta több gát is, ennek ellenére a busa abszolút elterjedőben van. Tavaly már a Nagy Tavakat fenyegette, így Chicagóban hatóságilag megszüntették az ezüst ponty kereskedelmét, nehogy további területek hódítson el az őshonos fajoktól. Rossz nyelvek szerint egy kínai hagyomány áll a túlzott elszaporodottság hátterében, mivel a kínaiak, szem előtt tartva a tradíciókat, ha vásárolnak, két halat szoktak venni a piacon. Ebből csak az egyiket fogyasztják el, míg a másikat szabadon engedik.

Üzletemberek mindeközben lehetőséget láttak a busa Kínába történő exportálásában, így megszüntetendő, vagy legalábbis mérséklendő a környezeti károkat, elkezdték a halak kifogását, feldolgozását és szállítását az ázsiai országba. 

Ettől függetlenül a meggondolatlan betelepítés (újabb) örök emlékül szolgál a jelenkor és a jövő számára, mennyire óvatosnak kell lenni, ha be akarunk telepíteni (vagy egyszerűen csak behurcolunk) egy új fajt a régiek közé. 

(Minderről bővebben az oktatási segédlet biodiverzitás/Veszélyeztető tényezők részben lehet olvasni: http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/biodiverzit%C3%A1s?showall=&;start=3 )

Béer