Skip to main content

hortenzia

Ismert probléma, hogy a rovarok száma vészesen csökken, különösen aggasztó a méhek nagyarányú pusztulása, ami komoly gondot okoz már rövidtávon is az emberiségnek.

A méhek végzik ugyanis a növények beporzásának oroszlánrészét (80%-ban ők, 20%-ban pedig egyéb rovarok). A méhpusztulás mögött számos ok áll, ilyen többek közt a természetes élőhelyek csökkenése, a klímaváltozás, de elsősorban a vegyszerek nagyüzemi alkalmazása veszélyezteti a sárga-fekete csíkos rovarokat. Az is súlyos probléma, hogy egyre több méhész hagy fel a méhészettel, mert nem éri meg nekik a rovarok tartása.

Mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten? 

Sokan nem is gondolnák, hogy kis léptékben, kiskerti körülmények között is sokat tehetünk a méhekért!

Ennek egyik, és egyben a leghatékonyabb módja, hogy olyan virágokat ültetünk, melyekkel becsalogathatók a méhek a kertünkbe! A teljesség igénye nélkül a Megyeri Kertészet most mutat öt könnyen beszerezhető, kevés törődést igénylő virágot, melyek a szemet is gyönyörködtetik, és rovar barátainknak is kiemelkedően hasznosak!

1. Kasvirág

A kasvirág az egyik legideálisabb méhbarát növény, ugyanis nem csupán a rovaroknak hasznos, de átlagon felül dekoratív, és gondozása is könnyű! A kasvirág magasra törő szárán nevel jellegzetes, változattól függően különböző színű virágot. Jó hír, hogy a sudár szárak még szeles időben sem hajlanak le tartósan, így az ágyás képe állandó lesz, nem torzul el!

kasvirág

A kasvirág kitűnően alkalmas mutatós növénytársításokhoz, jól párosítható alacsonyabb termetű vadvirágokkal, dús levendulával, de a kasvirág ágyás szegélyezhető alacsony, törpenövésű cserjékkel is, így még szebb lesz a végeredmény. A virágzás egész nyáron át tart majd, ősszel és télen pedig a megszáradt, tobozt formázó magházak lesznek díszesek. Gondozása egyszerű, környezeti igényei alacsonyak, amennyiben nyár végére esztétikáját veszti, egy erőteljes visszavágással megújítható. A napos fekvést, a jó vízgazdálkodású talajt kedveli.

2. Borsmenta

A borsmenta régi ismerős, de azt talán kevesen tudják, hogy kiváló méhcsalogató! Virága ugyan nem feltűnő, de pollenben gazdag, így a rovarok egyszerűen bolondulnak érte, ültetésével nem csak méheknek kedvezünk, de pillangók tömeges megjelenésére is számíthatunk!

borsmenta

A borsmenta kertészeti szempontból is előnyös, igényei alacsonyak, gondozása egyszerű és problémamentes. Mivel csupán 40-70 centiméter magasra nő, így kisebb kertekben is elfér, kialakítható belőle kompakt sövény, de magasabb dísznövények tövébe is telepíthető a látvány fokozása érdekében. Füzéres, halványlila virágait a nyár második felében hozza. Évelő, lombhullató dísznövény, így ültetésével hosszútávra biztosíthatjuk a méh eleséget, ugyanakkor erőteljes terjeszkedése miatt érdemes kordában tartani. Emberi fogyasztásra is alkalmas, leveleiből üdítő tea készülhet, de a levelek salátákhoz, köretekhez is adagolhatók. A népi gyógyászatban elismert gyógynövény!

3. Hortenzia

A hortenzia manapság újra divatos, roppant változatos megjelenésű dísznövény, mely a méhbarát kertek egyik alapnövénye! Léteznek alacsonyabb termetű, kisméretű bokrot formázó változatok, és nagyobb, fa küllemű típusok, a kúszó hortenziák pedig akár több tíz méter magasra is felfutnak. Akad köztük örökzöld is, de az általánosan elterjedt fajták jellemzően lombhullatók.

hortenzia 

A virágszínt tekintve is bő a választék, piros, fehér, pink és kék árnyalatokban tündökölhetnek a jobbára gömbbé összeálló virágok, de vannak laposabb, tányérformájú virágzatú változatok is, illetve kifejezetten keresettek a bugás virágzatú típusok. A hortenzia közepesen kényes dísznövény, tartása nem jelent nagy kihívást, de biztosítani kell számára a megfelelő árnyékoltságot, valamint a folyamatos, ideális mértékű öntözést, melyhez lágy vizet ajánlott használni. Ügyes trükk a hortenziát edényével együtt kiültetni, így ugyanis ősszel könnyű felszedni, és teleltetése is roppant egyszerű lesz!

4. Rozmaring

A rozmaringról az olasz konyha juthat eszünkbe először, pedig ez a mediterrán fűszernövény is illik a méhbarát növények sorába! A rozmaring nagyon mutatós dísz lehet a kertben, az idősebb, törzsesre nevelt példányok miniatűr, dekoratív bokrokként nyújthatnak csodás látványt. Szárazságtűrése kiváló, ápolási igényei kisszámúak, ugyanakkor nem télálló, így jó ötlet cserépben nevelni, hogy az ősz végén védett helyre tudjuk költöztetni.

rozmaring

Érdekesség, hogy a tengerentúlon a cserepes, fenyő formára metszett rozmaring a karácsonyi dekoráció megszokott része! A humuszos, tőzeges talajt kedveli, sok napsütésre van szüksége, Metszéssel intenzívebb növekedésre sarkallható, de fás részeit nem szabad megnyesni, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy nem hajt ki újra. Kámforos-tömjénes illatával nem csak a rovarokat, hanem minket is elbódít majd! Levágott levelei a konyhában felhasználhatók, akár frissen, akár szárítással tartósítva!

5. Szakállas Bugatölcsér

A költői nevű szakállas bugatölcsér a méhek igazi titkos kedvence! Azért titkos, mert hazánkban nem túl ismert ez a különleges dísznövény, pedig nem csak a méhek miatt, hanem szépsége miatt saját jogán is megérdemelne több figyelmet. A bugatölcsér 70-100 centiméter magas, évelő, télizöld növény, utóbbi annyit tesz, hogy levélzetét csaknem a tél végéig megtartja, így a hideg hónapokban is díszlik.

szakállas bugatölcsér 

Az igazi szezonja persze a nyár, tölcséres, bókoló-csüngő virágok júniustól a nyár végéig nyílnak sűrűn a szárakon, így egészen egyedi látványt nyújt ez a dísznövény! Nagyszerű kompozíciókra adnak alapot, párosíthatók kisebb, pasztelles dísznövényekkel, alacsony örökzöldekkel, vagy éppen díszfüvekkel, vadvirágokkal! Ültetésekor kerülni kell a meszes talajt, nem kedveli a friss trágyázást, ellenben szárazságtűrése jó, a túlöntözést rosszul viseli.

Forrás: Megyeri Kertészet - A képek csak illusztrációk, forrásuk: pixabay

TOP 5