Skip to main content

Példaértékű kezdeményezéssel vettek gondozásba egy régi gyümölcsöskertet Mónosbélben, sőt almafesztivált is terveznek. Hazánkban elsőként szolgálja a helyi védelem a ritkaságszámba menő régi fajták megőrzését.

Egyre nagyobb értéket jelentenek a régi, a Kárpát-medencében őshonos fajták, mivel dacolnak a gyorsan változó környezeti hatásokkal, és sok kórokozónak is ellenállnak. Mónosbélben a szerencse is besegített a kutatók munkájába: a már rossz állapotban leledző, feltételezhetően 60-80 éves almafák 2012 őszén váratlanul meghálálták a gondoskodást. Azután hoztak ugyanis bő termést, miután a START közmunkaprogram résztvevői kitakarították a területet. A helyiek megkóstolhatták a ma már elfeledett gyümölcsöket, és zamatosnak találták őket.

– Olyan régi fajtákat tudunk a csaknem 30 fa termésének vizsgálatával azonosítani, melyek már ritkaságnak számítanak. Feltehetően a hazánkban régóta termesztett batul fajtára, a sóvári fajtakör egyik változatára, illetve a fontos-, a hercegnő- és talán a nagyasszonyalmára bukkantunk, s találtunk sikulai almát is. A fajtákat még pontosítani kell – tudtuk meg a Bükki Nemzeti Park biológiai végzettséggel is bíró ökológiai felügyelőjétől. A Bükk környékén csak néhány helység – például Sály, Kács, Arló, Egercsehi – rejt hasonló, legtöbbször már felhagyott gyümölcsösöket, melyekre az egykori kastélyokhoz, kúriákhoz, templomokhoz tartozó kertekben bukkannak a hozzáértők – mondta el Ilonczai Zoltán.

Mónosbélben azonban egy jelenleg önkormányzati tulajdonú területen, az egykor a szervita rend alapította kertben kelhet új életre az almás. A templomkertet az 1700-as években hozhatták létre. Ám a tavaly is termő fák – a sajtóhírekkel ellentétben – nem kétszáz éves matuzsálemek, hiszen az lehetetlenség volna. A Bükki Nemzeti Park szakemberei már évek óta folytatják a régi fajták megőrzésének, a még föllelhető egykori uradalmi gyümölcsösök helyreállításának programját. Nagy türelmet igénylő munkába fogtak, mert az elöregedő, rossz állapotú fákat fokozatosan, évről évre kell visszafiatalítani, hogy szaporíthassák azokat.

Mónosbélben egyedülálló összefogással az önkormányzat és civil szervezetek is segítik a nemzeti parkosok értékőrzését. Az almafákat például az Egri Kertbarát Kör lelkes tagjai metszették meg. Varga Sándorné polgármester beszámolt arról: azt remélik, a templom közelében fekvő kert – ahol esetleg gyógynövényeket is termeszthetnek majd – turistákat vonz az Egerhez közeli faluba. Szeptember végére batulfesztivált terveznek, ahol almából készült finomságokat kóstolhatnak a Mónosbélbe látogató vendégek.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/csalad/megtalalt_hercegno

Fotó: Kállai Márton

TOP 5