Skip to main content

A hidegben érdemes jobban odafigyelni szomszédjainkra. Mint a mátraderecskei példa is mutatja.

Mátraderecskén a 82 éves Margitka néni nem szívesen hagyta el otthonát, ahol jó ideje egyedül éldegélt. Csupán helyben élő fia látogatta meg néha, többnyire akkor, amikor a postás meghozta a nyugdíjat. Az idős néniről sokan tudták a faluban, hogy egyre nehezebben gondoskodik magáról, ám a házába nemigen engedett be senkit.

A hideg időjárás miatt Forgó Gábor polgármester mindenkit megkért, hogy az átlagosnál jobban figyeljenek a szomszédjaikra, s ha valami szokatlant észlelnek, azonnal értesítsék.

Néhány napja egy átlagosnak indult napon csörrent meg a telefonja. Orosz Istvánné, aki korábban közmunkásként is dolgozott az önkormányzatnál, jelezte: Margit néni háza szokatlanul csendes és nem füstöl a kéménye. A polgármester a helyi rendőrrel azonnal a portához sietett, ahol az is feltűnt, hogy a házhoz szállított tej a bejárat előtt maradt, és megfagyott. Tudták, hogy a néni nem szívesen fogad hívatlan látogatókat, ezért többször is bekiáltottak, s megkérdezték: nincs-e valamire szüksége.

Halk válasz érkezett bentről. A néni tagadta, hogy bármi gond lenne, a fiatal polgármestert azonban nem győzték meg a szavai. Rövid tanakodás után felfeszítették a kerítést egy darabon, és bementek a házba.

Elképesztő látvány fogadta őket. A néni a konyhában a földön feküdt, láthatóan nem tudott lábra állni. A közeli sparhelt, amivel fűtötte a konyhát, most hidegen álldogált. Az asszonyt kutyái körbevették, testét melengették, így házi kedvenceinek is köszönheti életét. A váratlanul érkezett segítők azonnal orvost hívtak, s hamarosan a mentő is megérkezett.

Margit néni háza életveszélyes – mutatja Forgó Gábor polgármester. Ide már nem térhet haza a kórházból, ha meggyógyul, komfortos körülményekről kell gondoskodni. Fotó: Gál Gábor

A kórházban megállapították, a néni bal lába elfagyott, ezért amputálni kellett, s a bal lábon is el kellett távolítani néhány fagyott lábujjat.

Kedden érdeklődtünk a falu első emberénél, hogy van Margit néni, s mi lesz a további sorsa. Megtudtuk: a néni állapota rosszabbodott, s nagyon gyenge. Az orvosok reménykednek, hogy stabilizálódik a szervezete, de hogy mikor hagyhatja el a kórházat, egyelőre megjósolni sem lehet.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap szerdai (02.15.) számában olvashat.

Barta Katalin
(Forrás: HEOL)

TOP 5