Skip to main content

Az utóbbi években egyre több adat lát napvilágot arról, hogy a cinegemadár kedves, szerény külseje mögött kegyetlen gyilkos rejtőzik.

A széncinege (Parus major) az egyik legkedveltebb és legismertebb madár. Madáretetőknél is gyakran feltűnik. Noha szórványosan már korábban is beszámoltak a széncinkék "rémtetteiről", egy finn természetfotós, Lassi Kujala egészen sokkoló jelenetet örökített meg videón. Egy széncinege vércse módjára lecsap az etetőnél kiszórt magokon békésen táplálkozó kenderikékre, és halálra csipkedi, majd elfogyasztja vérző áldozatát.

Mi lehet ennek a viselkedésnek a magyarázata? Noha mi békés madárkának látjuk a cinkéket, nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez az állat valójában kérlelhetetlen ragadozó. Igaz, zsákmányállatainak zömét rovarok teszik ki, de alkalmanként nagyobb zsákmányt, így kisebb énekesmadarakat is elejt. Szintén a napokban jelent meg Darren Naish zoológusnak a Scientific American magazinnak írt blogján egy horrorfotó, amelyen széncinegék által elejtett zsezsék (Carduelis flammea) és egy citromsármány (Emberiza citrinella) teteme látható. A szintén Lassi Kujala által készített fotón lévő állatokból fogyasztottak is a cinkék.

A cinke felépítése látszólag nem alkalmas nagyobb melegvérű állatok legyilkolására, de ez csak a látszat. A cinke erőteljes madár és hegyes csőre különösen erős. Képes vele feltörni az olyan kemény magvak héját, amilyen a makk vagy a mogyoró. Azt is megfigyelték, hogy elhullott patás állatok húsát csipkedik.

Középkori könyvek említik, hogy a cinegék lecsipegették az akasztott emberek zsírját és más szöveteit, de ez a viselkedésük a közelmúltig feledésbe ment. Ezért hökkentek meg a szakemberek, amikor 1975-ben egy Barnes nevű kutató beszámolt arról a megfigyeléséről, hogy a széncinegék kisebb énekesmadarakat ölnek meg. Bár már korábban is megjelent néhány beszámoló arról, hogy cinegék megtámadtak és megöltek csapdába esett vagy fészkelő madarakat, ezeknek nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget.

A cinegék rendszerint szétverik erős csőrükkel az áldozataik koponyáját, és kieszik kedvenc csemegéjüket az agyvelőt. Nem csak madarakat támadnak meg, hanem denevéreket is. Estók Péter, az Eszterházy Károly Főiskola kutatója munkatársaival egy magyar barlangban megfigyelte, hogy széncinegék téli álmot alvó törpedenevéreket (Pipistrellus pipistrellus) támadtak meg, szétverték a koponyájukat, és elfogyasztották az agyvelőjüket. A 18 eset leírása a Biology Letters folyóiratban jelent meg 2010-ben.

A leírt történetek ellenére azért a cinegék zöme nem ennyire vérszomjas. Viszont tudomásul kell venni, hogy a rovarevő madár is ragadozó, és ez a ragadozó természet néha - például táplálékhiány esetén - rendkívüli méreteket ölthet.

A cinegéről videó itt tekinthető meg: http://www.origo.hu/tudomany/20130219-a-szencinege-verszomjas-fenevad.html

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20130219-a-szencinege-verszomjas-fenevad.html

Kép forrása: http://www.esaimaa.fi/Online/2013/02/08/Tappajatiainen+itse+teossa/2013115165431/4

TOP 5