Skip to main content
fényszennyezés madárpusztulás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Valamivel kevesebb mint 1.000 madár lelte halálát október elején azáltal, hogy egy fénylő üvegépületnek ütköztek éjszaka Chichagoban, olvasható a Michigani Állami Egyetem honlapján. 

Bár az ilyen mérvű tömegszerencsétlenségek relatíve ritkák, hisz leginkább a madarak vándorlása során fordulnak elő, évente majdnem egymillió szárnyas is elpusztulhat csak az Egyesült Államokban a fényszennyezés következtében, írja az Origó.

hirdetés

A városi fény ökológiai csapda

A madarak számára a fényszennyezés ökológiai csapda, ugyanis a legtöbbször olyan (városi) területen állnak meg pihenni, mely szennyezett, azaz nem látható az akadály, így számos esetben elkerülhetetlen, halálos az ütközés.

Megoldás az lenne, ha az akadály megjelenne, például matricák lennének láthatók az üvegfelületen az állatok számára, vagy csökkenne a fényerő és gyengülne a fényszín.

A tudósok szerint a madarak számára a legrosszabb szín a ragyogó fehér vagy a kék fény, míg a melegebb színek, így pl. a piros, a narancs és a sárga kevésbé vonzó.

A tudósok egy bevált megoldásra is felhívták a figyelmet

Amíg a repülgépeket figyelmezető tornyok folyamatosan piros vagy fehér fényt sugároztak magukból, sok madárütközés fordult elő, mikor azonban a fények villogni kezdtek, a balesetek száma szinte teljesen megszűnt.

Kyle Horton, a Coloradoi Állami Egyetem professzora szerint, ha éjszaka minden fényt lekapcsolnának, egy ütközésre se kerülne sor.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A technológia megreformálásával csökkentenék a szélerőművek okozta madárpusztulást

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 652234 képe a Pixabay -en.

TOP 5