Skip to main content
SKARV madárpusztulás

Az American Bird Conservancy becslései szerint az Egyesült Államokban évente egymillió madár pusztul el az ütközésekben. A tényleges szám azonban vélhetőleg ennél sokkal magasabb. 

A megbízható megújuló energiaforrások fejlesztése ugyanakkor kulcsfontosságú eleme az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.

hirdetés

Mi tehát a megoldás?

A SINTEF és a Norvég Környezetbarát Kutatási Központ kutatói úgy vélik, van a problémára megoldás. Egy új rendszert javasoltak SKARV néven, írja a One Green Planet.

A SKARV lényege az, hogy minden egyes turbinát egy kamerával szerelnek fel, amely képes észlelni a turbina rotorjai felé repülő madarakat. A rendszer szoftvere a röppálya alapján kiszámítja, fennáll-e a madárral való ütközés veszélye. Ha úgy tűnik, hogy igen, a rendszer lelassítja a lapátokat, így a madár elkerülheti a halálos balesetet.

Bár a szimulációk azt mutatják, hogy a SKARV rendszer hatékonyan megakadályozhat bizonyos ütközéseket, sajnos vannak korlátai. A kiszámíthatatlan repülési minták, mint például a fiatal madaraké, megakadályozhatják, hogy a rendszer hatékony legyen. Továbbá, ha a madarak oldalról repülnek a turbinába, vagy köröznek a turbina körül, a kamera nem biztos, hogy észleli őket, illetve magát a madárcsoportokat is nehezebben azonosítja a rendszer.

A nagyszámú madár kezelésére a SKARV úgy is beállítható, hogy a turbinát teljesen leállítsa. Ez lehetővé tenné a madárraj továbbhaladását, de fennakadást okozhat a megújuló energia termelésében. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a turbina lapátjainak teljes leállása 20 másodpercig is eltarthat.

A SKARV-nak még némi fejlesztésre van szüksége, de a kutatók úgy vélik, hogy a szélturbináknak tulajdonított madárpusztulások akár 80 százalékát is megelőzheti. Ez a szám azonban szimulációkon alapul.

Ha az iparban megfelelő érdeklődés mutatkozik, a SKARV rendszer a következő öt évben elérhetővé válhat. Addig is vannak arra utaló jelek, hogy a madarak már maguktól is kezdik elkerülni a szélturbinákat.

Mindazonáltal a pusztulás elkerülése egy mielőbb megoldandó probléma, mivel számos madárfaj továbbra is folyamatos állománycsökkenéssel néz szembe.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélerőművek miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Jose Antonio Alba képe a Pixabay -en. 

TOP 5