Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az emberiség károsanyag kibocsátása ma már olyan mértékű, hogy azt valamilyen formában mindenki megérzi, de az otthonunkban biztonságban és komfortosan szeretnénk érezni magunkat. 

Hogyan teheted az otthoni környezetedet kellemessé?

Nem a legutolsó katalógus szerinti bútorok adják meg a jó otthon érzetét. Annál sokkal egyszerűbb, egyértelműbb, mégis nélkülözhetetlen összetevői vannak, úgymint

Berendezés: persze számítanak a bútorok, de nem értékükben, hanem azok legyenek hasznosak, jól funkcionáljanak, megfeleljenek az ízlésünknek.

Nyugalom és csend: a pihentető környezetben tudunk igazán feltöltődni. Ehhez szükség van a csendre, nyugalomra. Ha nem tudunk a város zajból kiszakadni, akkor az otthont kell hangszigetelni, megoldani a zaj csökkentését.

Hőmérséklet, páratartalom: a kényelmes otthonnak megfelelő a hőmérséklete és páratartalma. Ez egyénenként változó, de azt jelenti, hogy se nem hideg, se nem meleg a hőmérséklet és a páratartalom is ideális.

Fényviszony: a kényelmes és kellemes otthonban a helyiségek megvilágítása is jó. Minél több természetes fény áramlik be szabadon, annál jobb, azonban szükségesek a fényforrások is. Lehetőleg energiatakarékos megoldásban gondolkodjunk.

Személyes tér biztosítása: arra kell törekedni, hogy mindenkinek meglegyen a saját élettere, hogy oda bármikor el tudjon vonulni. Ha erre lehetőség van, az növeli a nyugalom és biztonság érzetét.

Környezettudatosság: gondolkodjunk mindenben a környezetvédelem jegyében és ennek megfelelően rendezzük be otthonunkat, alkalmazzunk természetbarát megoldásokat.

Levegő tisztasága: a friss levegő sokat dobhat a hangulatunkon, úgyhogy otthon is szükséges rendszeresen cserélni a levegőt, vagyis szellőztetni, valamint légtisztító módszereket alkalmazni.

Hogyan tisztíthatod az otthonod levegőjét?

A szellőztetésnek a napi elvégzendő feladatok közé kell tartoznia. A levegő cseréjével ugyanis nemcsak a levegő, de mi magunk is felfrissülhetünk.

A rendszeres takarítással nemcsak az otthonunk esztétikuma szempontjából fontos, hanem azzal a port, más allergéneket is eltávolíthatjuk. A hatékonyság érdekében használjunk porszívót, mikroszálas portalanítót, megfelelő tisztítószereket.

Különösen fontos szerepe van a rendszerességnek, ha háziállatokkal is megosztjuk az otthonunkat. Az állatok bundájának gondozása és a takarítás együttesen segíthetnek az allergének minimalizálásában.

A dohányzást teljes egészében zárjuk ki az otthonunkból.

A szobanövények otthoni dzsungelként is funkcionálhatnak, de dekorációs szerepükön túl sokkal nagyobb értéket képviselnek a levegőtisztításban.

A légtisztítók, porszűrők arra lettek kifejlesztve, hogy a helyiségek levegőminőségét javítsák, abból eltávolítsák a káros anyagokat.

Párologtatással is szűrni lehet a levegőben található port, allergéneket, illóolajjal pedig nemcsak még kellemesebbé tehetjük az otthonunkat, és mikroba és csíramentes légkört teremthet.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Andrea Piacquadio: pexels

TOP 5