Skip to main content
csapatépítés vállalat munkavállaló

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A rendszeresen megtartott csapatépítő programoknak számtalan előnye lehet. A kollégák kötetlenebbül tölthetnek időt egymás között, amivel fejlődhet például a kommunikációs készségük, a problémakezelő, valamint az együttműködési képességük is. Emellett fejlődhet a csapatszellem és még a stressz-szintjük is csökkenhet. A közösen átélt élmények, megoldott feladatok pedig általánosságban jobb kapcsolatot eredményeznek közöttük – mindezek előnyeit pedig a munkahelyi környezetben is kihasználhatjuk majd. 

Ez persze csak és kizárólag akkor teljesülhet, ha a csapatépítők valóban jól sikerülnek – de mégis hogyan tudjuk ezt elérni? Az alábbiakban hét olyan klasszikus hibát sorolunk fel, amit elkövethetünk a szervezés és a lebonyolítás során, majd ezekre hatékony megoldásokat is kínálunk.

Nincs egyértelmű célunk

Egy csapatépítőnek számtalan célja lehet. Lehet, hogy új kollégák érkeztek, akiket még nem sikerült integrálnunk, vagy a szakmai közegen kívül kicsit jobban megismernünk. Az is előfordulhat, hogy valamilyen személyi konfliktus merült fel, aminek az elsimítását kötetlenebb közegben folytatnánk. De az is meglehet, hogy a vállalat – vagy annak egy része – remek negyedévet zárt, amit szeretnénk megjutalmazni. Bármi is legyen a célunk, az legyen egyértelmű mindenki számára! Ez már a szervezés, a programok kitalálása során is fontos, a kollégáknak pedig iránymutatást ad.

Problémás kommunikáció

Sokan ezt nem tartják fontosnak, pedig érdemes már a csapatépítő ötletének megszületésétől bevonni a munkatársakat a folyamatba. Megtarthatunk persze néhány meglepetést magunknak, de azért a tervezésben, az előkészítésben és az ötletelésben is megéri kikérni a többiek véleményét. Ezzel nemcsak sok terhet veszünk le a saját vállunkról, de abban is biztosak lehetünk, hogy mindenki számára szórakoztató eseményt kapunk végeredményül. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy ők is értékelik majd, hogy van beleszólásuk a folyamatba, így motiváltabban és nagyobb kedvvel vesznek majd részt a csapateseményen.

Helytelenül választunk programot

Ez szorosan összefügg az előző ponttal: ha nem kommunikálunk megfelelően, az is könnyen előfordulhat, hogy rossz programot választunk. Hogy ez mit jelent? Nos, hozunk néhány szemléletes példát. Ha a munkatársak nagy része soha nem fogyaszt alkoholt, és mi egy borkóstolót szervezünk, máris gondban vagyunk. Vagy ha kitaláljuk, hogy egy steakkészítő workshopra megyünk, de a legtöbben a környezettudatosság miatt vegetáriánusok vagy vegánok a csapatban, szintén meg vagyunk lőve.

A kulcs tehát az, hogy kérdezzünk, és vonjuk be a többieket is a szervezésbe! Amennyiben a meglepetésprogram kapcsán nem vagyunk biztosak magunkban, nézzünk körül a csapatépítő programok budapesti kínálatában, ahol olyan élvezetes és izgalmas elfoglaltságokat találunk, amelyek ellen aligha lehet bárkinek kifogása.

Hiányos szervezés

Egy csapatrendezvényt nem lehet csak úgy tető alá hozni: az ilyesmi intenzív felkészülést igényel. A munkatársakkal való kommunikációra, a helyszín és az időpont kitűzésére, az esetleges szállás- vagy éttermi asztalfoglalásra, illetve az extra programok beépítésére is időt, figyelmet kell szánnunk. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a helyszínen komoly kellemetlenségek érhetnek minket. Amennyiben igazán nagyszabású eseményben gondolkodunk, akkor akár külső segítséget is érdemes lehet igénybe venni, például egy profi ügynökség képében. Tőlük akár egyszerű konzultációt is kérhetünk, ami után könnyebb elindulni.

Rossz időpont mellett döntünk

Lehet, hogy a hétvégi csapatépítő programok budapesti felhozatala nagyon izgalmas, vagy a hozzánk közel eső vidéki nagyvárosokban vannak szuper lehetőségek, de gondoljuk át ezt alaposan! Biztos, hogy a kollégák szívesen szentelik ilyesminek a hétvégéjüket? Tény, hogy egy fesztelenebb közös programozásról van szó, de a legtöbben inkább a családjuk, barátaik körében töltik a hétvégét, nem pedig azokkal, akikkel egész héten együtt vannak – mindegy, hogy mennyire jó közöttük a kapcsolat.

Célszerű tehát valamelyik hétköznapot – vagy hétköznapokat – megcélozni. Ezeken belül is inkább olyan dátumot keressünk, ami a munka szempontjából előreláthatóan egy kicsit „lazább”, azaz: ne a leghajtósabb időszakra tervezzük az irodán kívüli programozást.

Nem megfelelően viselkedünk vezetőként

Cégvezetőként a kötetlen eseményeken is oda kell figyelnünk a részletekre. Fontos például, hogy ne éreztessük, amennyiben vannak a csapatban „kedvenceink”. Ugyanis ha valakit megkülönböztetett figyelemmel kezelünk, a többiek könnyen elveszíthetik a motivációjukat. A különböző feladatok során arra is ügyeljünk, hogy ne támogassuk a túlzott versenyzést. Ez ugyanis könnyen rombolóvá válhat, a kollégákat egymás ellen fordíthatja és a kevésbé kompetitív munkatársakat kizárhatja az élményből.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by senivpetro on Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5