Skip to main content
csapatépítés vállalat

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Manapság egyre több vezető ismeri fel, hogy a siker egyik kulcsa a harmonikus és hatékony csapatmunka. Nem is kérdés, hogy egy jól összekovácsolódott csapat magasabb szinten és minőségben teljesít, ami hozzásegíti a cégeket a célok mielőbbi teljesítéséhez. Nem véletlen tehát, hogy gyakran szakértőt – mentálhigiénés szakembert, coachot – kérnek fel arra, hogy segítsen előmozdítani a munkahelyi kapcsolatok alakulását. 

Ehhez azonban a vállalat vezetőségének is lépnie kell: meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy az alkalmazottak kötetlenebb, minőségi időt is tölthessenek együtt – akár a munkahelyen kívül is, például csapatépítő programok keretein belül. Az alábbiakban abban segítünk, hogy minél sikeresebbek lehessenek ezek az események.

Fogalmazzuk meg, hogy mi a célunk!

A legjobb csapatépítő programok során a résztvevők egyáltalán nem érzik úgy, hogy „csapatépítés” történik – egy jól összeállított délután vagy hétvége ugyanis a szórakozás útján fűzi szorosabbra a munkahelyi kapcsolatokat. A csapatépítés nem öncélú tevékenység, hanem konkrét stratégiai eszköz a jobb csapatmunka és együttműködés eléréséhez – vagyis nem pusztán szórakozásra találták ki, de az a legjobb, ha annak tűnik!

Első lépésként határozzuk meg, hogy milyen célt kívánunk elérni a programmal. Lehet, hogy „csak” szorosabbra szeretnénk fűzni a munkatársak között lévő kapcsolatot, vagy éppen fejlesztenénk a kollégák problémamegoldó, konfliktuskezelő készségeit. Ma már mindenre vannak megfelelő csapatépítő programok. A cél meghatározása segít kiválasztani a legmegfelelőbb közös tevékenységet.

Lőjük be a költségkeretünket!

A csapatépítő programok költségeinek fedezésére a cégnek kell elkülönítenie egy bizonyos összeget. Már maga a gesztus is jóleső lehet a dolgozóknak – ez pedig szintén egyfajta sarokköve lehet a közös szórakozásnak, az összecsiszolódásnak, nemcsak a kollégák, hanem a vezetőség és az alkalmazottak között is. Ha meghatároztuk az elkölthető összeget, könnyebben találhatunk megfelelő ár-érték arányú programot. Olyan lehetőségeket keressünk, amelyek az adott költségkereten belül maradnak, miközben hatékony és élménydús foglalatosságot nyújtanak a résztvevőknek!

Tűzzük ki, mennyi időt szánunk rá!

Az időkeret is fontos szempont a csapatépítő programok kiválasztásakor, megszervezésekor. Gondoljuk át, mennyi időt tudunk szánni az eseményre. Csak egy délutánt vagy akár egy egész hétvégét töltenénk együtt a kollégákkal? Ha magas a költségkeret, és elegendő idő is rendelkezésünkre áll, akkor több a lehetőség is. Időtől és költségkerettől függően választhatunk tehát szabadulószobát, kalandjátékot, társasjátékot, stafétajátékot, főzőversenyt, de akár még paint ball-t is: a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Mivel a hétvégét legtöbben a családdal töltik, akár a kollégák családtagjait is bevonhatjuk a csapatépítő programokba: megfelelő szervezés mellett mindenki örülni fog egy kis kikapcsolódásnak a hétköznapok szürkesége után.

Kérdezzük meg a munkatársakat!

Gondolhatjuk úgy, hogy miénk a világ legjobb csapatépítős ötlete, ha azt a közösség nem annyira díjazza. A munkatársak véleménye döntő lehet a sikeres program kiválasztásában: kérdezzük meg őket, hogy milyen típusú tevékenységeket szeretnének, vagy milyen célokat szeretnének elérni a csapatépítő programokkal. Az egyéni preferenciák és érdeklődési területek figyelembevételével nagyobb az esély arra, hogy olyan programot válasszunk, ami mindenki számára érdekes és motiváló lesz!

A színes, érdekes és izgalmas tevékenységek segítenek meghatározni és finomhangolni a csapat tagjainak készségeit és érdeklődési területeit, megmutatják, kinek mi az erőssége vagy éppen gyengesége. A megfelelően megtervezett és lebonyolított csapatépítő program hosszú távú befektetés lehet a cég sikerébe és a pozitív munkahelyi kultúra kialakításába. A csapatépítő programok ahhoz segítik hozzá a kollégákat, hogy jobban megismerjék egymást, erősítsék a köztük lévő köteléket és hatékonyabban működjenek együtt a közös célok eléréséért – hogy ez mekkora érték, azt a tapasztalatok támasztják alá igazán!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by senivpetro on Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5