Skip to main content
fiatal felnőtt végrendelet öröklés

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Amikor fiatal felnőttként elkezdjük kialakítani a saját életünket, valószínűleg a végrendelkezés az utolsó dolog, amire gondolunk. A fiatal felnőttek hajlamosak abból kiindulni, hogy ez csak évtizedekkel később kerülhet terítékre az életükben, és a végintézkedés csak az idősebb generációkat érinti.

Az is előfordulhat, hogy a jogi ügyeik ilyesfajta intézését túlságosan távoli és bonyolult folyamatnak látják. Ennek ellenére sajnos a valóság nem ilyen egyszerű: a végrendelkezés nemcsak az idősebb generáció tagjainak a feladata, hanem a vagyonnal rendelkező fiatal felnőttek előtt is álló felelősségteljes lépés.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért fontos a fiatal felnőttek számára is a tudatos végrendelkezés, és összegyűjtöttünk néhány javaslatot a pénzügyi tudatosság szempontjából is.

1. Váratlan események.

A fiatal korra leginkább az egészség és az életerő a jellemző, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy váratlan élethelyzetek bármikor előfordulhatnak. Balesetek, súlyos betegségek, vagy más, előre nem látható tragédiák bárkivel megtörténhetnek, ezért is jó, ha előre felkészülünk. A végrendelkezés segít abban, hogy saját akaratunknak és szándékunknak megfelelően alakuljon a vagyonunk sorsa halálunk esetén.

2. Pénzügyi tudatosság.

Egy végrendelet elkészítése arra is remek lehetőség, hogy a fiatal felnőttek alaposan átgondolják pénzügyi helyzetüket és elkezdjenek tervezni. Olyan kérdésekre érdemes keresni ilyenkor a választ, hogy

o Milyen vagyontárgyaim és pénzeszközeim vannak?

o Ki az, aki kellő gondossággal és hozzáértéssel tudná gyarapítani a vagyonomat?

o Mi lenne a legigazságosabb módja a vagyonom felosztásának?

Ennek a három kérdésnek a megválaszolása segít tisztán látni a gazdasági helyzetünket, és ezáltal hatékony és érvényes végrendeletet elkészíteni.

3. Szeretteink védelme.

A végrendeletnek elsődleges célja az, hogy a vagyonunk sorsáról rendelkezést tartalmazzon a halálunk esetére. Ez a dokumentum játssza a főszerepet az öröklés folyamatában, ezért nagyon fontos, hogy mindig alapos megfontolás és körültekintés előzze meg. A végrendeletben megfogalmazhatjuk a szándékainkat arra vonatkozóan, hogy a szeretteink milyen módon és formában részesüljenek a hagyatékunkból. Ez a döntés adott esetben a létfenntartásukat is biztosíthatja.

A végrendelet elkészítése egy fiatal felnőtt életében is komoly lépés, ugyanis nemcsak a vagyonunk sorsáról döntünk benne, hanem saját életünk végességével és az elmúlás gondolatával is szembe kell néznünk az elkészítése során. Ez nem könnyű döntés, azonban érdemes megbirkóznunk vele, mivel így biztosíthatjuk szeretteink védelmét halálunk esetére. Ahhoz, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot és segítsünk a felelősségteljes döntés meghozatalában, összegyűjtöttük a 7 legfontosabb lépést:

1. Információk összegyűjtése és rendszerezése.

2. Ügyvédi tanácsadás kérése.

3. A hagyatéki elemek meghatározása.

4. Örökösök személyének mérlegelése és meghatározása.

5. A végrendelet elkészítése.

6. Gondoskodás a biztonságos tárolásáról.

7. Szükség esetén a tartalom frissítése.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a jogi kérdésekben, vagy abban, hogy helyesen és a jogszabályoknak megfelelően döntöttünk-e, érdemes jogi szakemberhez fordulnunk iránymutatásért. A Szerzi platformon regisztrált ügyvédek online jogi tanácsadás keretében akár 3 órán belül segítenek az öröklési jog útvesztőiben eligazodni.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Haley Rivera on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5