Skip to main content
hátfájás gerincsérv gyógytorna

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A hátfájás egyre több embert érint és egyre korábban jelentkezik, gyakran már a 35-40 éves korosztályba tartozókat is érinti.

Főként a mozgásszegény, ülő életmód miatt alakul ki és számos testrészt érinthet, illetve különböző mértékű és jellegű fájdalmat okozhat. A hátfájás nem elhanyagolható, hiszen hosszú távon kiterjedt egészségügyi problémák okozhat, ráadásul az életminőséget is jelentősen rontja.

A hátfájás jellege

A hátfájás jellege egyénenként egészen eltérő lehet. Vannak, akik jól körülhatárolható, kisugárzó, éles fájdalomról számolnak be, míg mások tompa fájdalomra vagy égő, bizsergő érzésre panaszkodnak. Van, hogy csak a nyaki-háti szakaszt érinti, de előfordulhat az is, hogy kiterjed a hát középső és alsó részére.

A 6 hétig tartó fájdalmat akutnak nevezzük, ilyenkor a hátfájás jellege rövid, nyilalló. Ha ezen túl is fennáll a probléma, már szubakut hátfájásról beszélhetünk. 12 hét elteltével pedig krónikusnak tekinthető. A problémából eredő mozgásszervi elváltozások kezelésére és a fájdalom csökkentésére többféle módszer is van. Az erős hátfájás kezelése gyógytorna segítségével is lehetséges.

A hátfájás okai

Az akut fájdalmat valamilyen hirtelen végzett rossz mozdulat, trauma, rándulás vagy a nem megfelelő terhelés okozza. A krónikus fájdalom okainak felderítése már bonyolultabb, így mindenképpen szakértői közreműködést kíván egy mozgásterapeuta vagy szakorvos személyében.

Ugyanakkor a hátfájás lehet pszichés vagy szervi eredetű is. Ha pedig valamilyen gyulladás is áll a háttérben, annak megszüntetése sem elhanyagolható a testrészek funkciójának visszaállítása és a regeneráció mellett.

A hátfájás kezelése gyógytornával

Azokban az esetekben, amikor a fájdalmat valamilyen mozgásszervi probléma okozza, a panaszok megszüntethetőek személyre szabott gyógytorna segítségével. Érdemes tehát szakemberhez fordulni a minél gyorsabb gyógyulás érdekében. A szakember egy 1 órás állapotfelmérést és anamnézis felvételt követően felállítja a mozgásszervi diagnózist és egyéni kezelési tervet állít össze a páciens számára, amely a személyes foglalkozások mellett otthon elvégzendő gyakorlatokat is tartalmaz.

A tornagyakorlatok között aktív és passzív mozdulatokat is találunk. A legfontosabb a gerinc melletti izmok stretching technikával történő nyújtása, de igen hasznos a trigger-, a fascia-, és a manuálterápia is. A nyújtás mellett elengedhetetlen az erősítés is, amelynek keretében megtörténik az izomegyensúly helyreállítása és a testtartás javítása, megvalósítva ezzel a helyes mozgás létrejöttét. Egy erős, jól működő izomzat felépítésével ráadásul a hátfájás későbbi kialakulása is elkerülhető.

Minél több ideje tart a fájdalom, annál hosszabb terápia várható. A páciensek beszámolói alapján azonban már az első alkalom után is érzékelhető a javulás. A gyógytornász által javasolt gyakorlatokat otthon, egyedül is alkalmazni kell, szükség lehet speciális eszközök beszerzésére, valamint a legtöbb esetben életmódbeli változtatásokra is, például a helyes ülés, felkelés tekintetében. Csakis így várható tartós eredmény és mulasztható el a hátfájás gyógytorna segítségével.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

Nyitókép forrása: Freepik 

TOP 5