Skip to main content
szomszedkert.hu öntözőrendszer víz

Ha hatékony és kényelmes megoldást szeretnél a növények öntözésére, akkor a lehető legjobb döntés az öntözőrendszer telepítése. Mivel azonban nemcsak egy típusa létezik, így nem árt tisztában lenni, hogy melyikre is van szükség, és milyen alkatrészekből, kellékekből lehet összeállítani.  

A hagyományos változat mellett a csepegtetőrendszer is a rendelkezésünkre áll. Mint ahogy a nevében is benne van, a vizet nem nagy nyomással juttatja az öntözni kívánt növényekhez, hanem csepegtetve. 

Ha már biztosan tudod, hogy erre a típusra van szükséged, de még nem szerezted be a szükséges kellékeket, akkor a Szomszedkert csepegtető menüpontjában megteheted. Itt mindent megtalálsz, ami egy profin működő rendszer kiépítéséhez kell. 

Most pedig nézzük, hogy mikor van szükség erre a megoldásra, és mik azok az elemek, amiket mindenképp be kell szerezned!

Mikor kell csepegtetőrendszert használni?

A gyep kiválóan alkalmas arra, hogy hagyományos öntözőrendszerrel oldjuk meg a vízellátását. Vannak azonban olyan növények, amik nem szeretik, ha a víz egyszerre nagyobb mennyiségben, illetve nagy intenzitással jut el hozzájuk. Emellett az sem tesz túl jót nekik, ha a leveleik és a száraik nedvesek lesznek, így az “esőztető” öntözés nem megfelelő számukra.

Ezek esetében csepegtető öntözőrendszert kell kiépíteni, hiszen ezzel egyszerűen megoldható, hogy a víz a talajra kerüljön, a növények pedig onnan szívják fel a szükséges mennyiséget. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen bármilyen növény öntözhető, különösen az egynyári virágok, a zöldségek és a gyümölcsfák esetében hasznos megoldás.

Milyen alkatrészekből, kellékekből tudod összeállítani?

A csepegtetőrendszer alapvetően egy rendkívül egyszerű berendezés, mégis van néhány olyan elem, illetve kiegészítő, amiknek a használata elengedhetetlen. Közéjük tartozik például a csepegtetőcső vagy a csepegtetőszalag, ami biztosítja a víz áramlását. Külön öntözőfejekre nincs szükség, a víz ugyanis a csöveken, szalagokon található apró lyukakon át hagyja el a rendszert.

Ezenfelül szükség van tömlőkre és adapterekre is, ezekkel biztosítható ugyanis a csövek, illetve más elemek közötti csatlakozás. És persze a szelepeket, valamint az időzítőket sem hagyhatjuk ki, ezek nélkül nem tudjuk megfelelően szabályozni az öntözést.

Vízforrás és szivattyú is kell

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a vízforrásról sem, ami biztosítja a rendszer vízellátását. Ez lehet vezetések víz vagy fúrt kút, illetve sok esetben szükség van egy szivattyúra is, ami biztosítja a víz megfelelő nyomással történő áramlását.

Láthatod, hogy a csepegtető típus egy komplex rendszer, hiszen számos különböző elemből, alkatrészből tevődik össze. Ha tehát a telepítése mellett teszed le a voksodat, akkor ezekre a kellékekre mindenképpen szükséged lesz. Ne feledkezz meg tehát a beszerzésükről, és figyelj rá, hogy megbízható webshopból vásárold meg őket!

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5