Skip to main content

Egy vállalkozás indítása akaratlanul is együtt jár bizonyos jogi kérdésekkel és tudnivalókkal. Így ha az ember tudatosan készül a vállalkozói életútra, akkor alapvető fontosságú lehet ismerni ezeket a passzusokat. 

Ebben igyekszünk most adni egy átfogó képet, remélhetőleg megadva a szükséges támpontokat az induláshoz.

Miért kell jogi kérdésekkel foglalkozni egy vállalkozás indítása előtt?

Mindenekelőtt azért, mert minden egyes vállalkozás működésének meg kell felelnie az aktuális előírásoknak. Ismerni kell a kereteket és szabályokat, hiszen a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a felelősség alól.

Úgyhogy a céges szervezettség és precíz működés nemcsak a MiniCRM, mint fejlett CRM szoftver szintjén, hanem jogi értelemben is biztosított kell, hogy legyen. Persze nem szükséges kapásból egyetemi kurzust felvenni, ugyanakkor a megfelelő szinten ismerni érdemes a vonatkozó paragrafusokat.

A vállalkozások működésének előírásairól egyébként a polgári törvénykönyv rendelkezik. Ennek egyfajta kiegészítéseként pedig a büntető törvénykönyvnek is vannak idevágó passzusai. A lényeg, hogy ha nyugodtan szeretnénk aludni, akkor ezeket nem célszerű áthágni.

Egyéni vállalkozás alapítására készülve a jogi háttér is egyszerűbb

Ennél a formátumnál a 2009. évi CXV. törvény a mérvadó, méghozzá az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről történő rendelkezéseit tekintve. Aki Magyarországon nagykorú és cselekvőképes, joga van egyéni céget létrehozni.

Természetesen annak minden szabályát betartva, legyen szó adózásról, járulékok fizetéséről, illetve a bejegyzett tevékenység szabályszerű folytatásáról. Számolni kell továbbá azzal is, hogy egyes tevékenységi körökre némileg eltérő jogi keretek vonatkoznak.

Másfajta ebből a szempontból a mezőgazdasági őstermelők, az állatorvosok, az ügyvédi tevékenységet végzők, az egyéni szabadalmi ügyvivők vagy a közjegyzői tevékenységet ellátók működése. Ennélfogva fokozott jelentősége lehet az előírások ismeretének.

Társas vállalkozást vezetve még összetettebb jogi keretekkel kell számolni

Olyannyira, hogy az esetek döntő többségében nem éri meg önállóan foglalkozni minden releváns szabállyal és törvényi előírással. Sokkal inkább kifizetődő, ha a társas cég alapításának ötletét követően ügyvédhez fordulunk.

Egy korrekt, tapasztalt és megbízható szakembernél borítékolhatóan jobb kezekben lesznek ezek az ügyek. Segíthet kiválasztani, hogy melyik cégforma jelentheti az optimális választást, illetve a működés szintjén milyen előírások betartására kell figyelnünk.

Innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy egyetlen kérdéses ügyben se tegyünk kihágást. Amikor pedig felmerül a jogi rendellenesség gyanúja, egyszerűen csak kérjük az ügyvéd szakmai álláspontját.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5