Skip to main content

A hasnyálmirigy-gyulladás egy, a kutyák körében viszonylag sűrűn előforduló betegség, mely súlyos, életveszélyes állapotot is képes előidézni. A kialakulása viszont könnyen elkerülhető, hisz leggyakrabban a gazdik gondatlansága miatt jelentkezik. Lássuk a részleteket! 

Mitől alakulhat ki?

A hasnyálmirigy-gyulladás leginkább azoknál az ebeknél fordul elő, akik sűrűn kapnak emberi fogyasztásra szánt élelmiszert. Még ha egy étel nem is kimondottan mérgező az állat számára, akkor is okozhat különféle betegségeket, főleg, ha gyakran eszik belőle. 

Ha pedig egyszer már megtörtént a baj, akkor bármikor újra begyulladhat a hasnyálmirigy, ezért a gyógyulás után is tartani kell a gyomor- és bélkímélő diétát, amihez speciális eledelekre, például a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Trovet gyógytápokra van szükség.

Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakértők és az állatorvosok, hogy a kutyáknak tilos házi kosztot adni, főleg a fűszeres, zsíros fogások tiltólistásak számukra. Persze kedvenced nyilván hatalmas, könyörgő szemekkel néz rád, amikor épp egy tányér pörköltet falatozol jóízűen, de állj ellen a kísértésnek, hisz a te felelősséged, ha a helytelen etetés miatt beteg lesz. Mindenkinek jobb, ha az eb inkább kizárólag teljes értékű kutyaeledelt eszik.

És ugyanez vonatkozik mindenféle édességre, sós rágcsára, péksüteményre is. Ha vacsoravendégek érkeznek hozzád, őket is kérd meg nyomatékosan, hogy ne adjanak a kutyának semmit az asztalról, akkor sem, ha kéri. Magyarázd el nekik, hogy kap rendesen enni, ezért nem éhes, csak kíváncsi, de az emberi étel rosszat tesz neki. 

A hasnyálmirigy-gyulladást emellett kiválthatja még az elhízás és a cukorbetegség is, de ezek is mind olyan problémák, melyek szintén a helytelen etetésre vezethetőek vissza, így voltaképpen ez az első számú rizikófaktor.

Mik a jellemző tünetek?

Ha a kutya nyugtalan, fájlalja a hasát, hasmenése van, hány, belázasodik, étvágytalan, rossz a közérzete, összekuporodva fekszik és a lábait a hasához húzza, az mindenképp figyelmeztető jel. Ha ezeket tapasztalod, ne habozz, keresd fel minél előbb az állatorvosi rendelőt!

Hogyan gyógyítható?

Súlyosabb esetben az állatnak infúziós kezelésre, lázcsillapításra, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre lesz szüksége. Az otthoni lábadozás során pedig nagyon pontosan be kell tartani az állatorvos által előírt szigorú diétát!

Az étkezést illetően például valószínűleg az lesz a doki javaslata, hogy a kutya csak gyomor- és bélkímélő gyógytápot ehet, és ezt is kis adagokban, akár napi 5-6 étkezéssel. Az emésztőrendszert és a hasnyálmirigyet ugyanis fokozottan kímélni kell, nehogy ismét rosszabbodjon az eb állapota.

Előfordulhat, hogy a diétát ezek után élethosszig tartani kell majd, és a gyógytáp lesz az eb állandó elesége. A rendszeres kontrollvizsgálatokra is számítani kell. De egy ilyen kálvária remélhetőleg elég ahhoz, hogy a család minden tagjában végérvényesen tudatosuljon, miért is nem szabad a kutyát házi koszttal etetni.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5