Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Családi viszályok rendezésekor gyakran felmerülő kérdés, hogy valóban szeretjük-e a rokonunkat, vagy csak kötelességből kíséreljük meg a békülést. Fontos, hogy őszinték legyünk magunkkal a családtaggal való kapcsolatunk természetét illetően. A kapcsolat tartalmas és pozitív volt, vagy egy mérgező kapcsolatról beszélünk? Ha értékesnek látjuk, akkor érdemes lehet a helyreállításra törekedni. 

Frank Anderson pszichiáter és pszichoterapeuta véleménye szerint, aki a traumák kezelésére specializálódott, a megjegyezte: „A tönkrement családi kapcsolatok helyrehozhatók, ha az érintett felek hajlandóak találkozni, meghallgatni egymást, és nyíltan megvitatni a nézeteltéréseiket azzal a szándékkal, hogy megoldják a konfliktust és helyrehozzák a kapcsolatot.”

Megbocsájthatunk a kapcsolat helyreállítása nélkül is

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy megbocsáthatunk valakinek anélkül, hogy helyreállítanánk a kapcsolatot. A megbocsájtás önmagában is pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre. A megbocsátás egy belső folyamat, ami nem igényli a másik fél fizikai jelenlétét ahhoz, hogy értelmes és tartós békét érjünk el.
Néha egy kapcsolat vége hozhatja el a várva várt családi békét mindkét félnek, vagy akár az egész közösségnek. Ezért fontos, hogy elismerjük: nem minden kapcsolat javítható vagy tartható fenn egészséges módon.
Összefoglalva, a családi viszályok kezelésénél fontos szerepet játszik az önismeret, a megbocsátás és a nyílt kommunikáció. Az, hogy a kapcsolat helyreállítása vagy annak befejezése a legjobb megoldás, egyéni döntés, amit mindig a saját mentális egészségünk és jólétünk figyelembevételével kell meghozni.

Hatékony módszerek a megbékéléshez

Családi viszályok és konfliktusok szinte minden családban előfordulnak. A családi kapcsolatok helyreállítása kihívást jelenthet, de néhány lépéssel és tudatos hozzáállással a helyzetek javíthatók.

A probléma gyökereinek feltárása

A konfliktusok megoldásának első lépése a probléma gyökereinek feltárása. Gyakran nem látható okok miatt alakulnak ki viták, a mélyben rejlő, régóta húzódó ki nem mondott problémák miatt. A valódi ok feltárása segíthet a megoldás irányának meghatározásában.

Legyünk empatikusak

Próbáljuk meg megérteni a másik fél álláspontját. Vizsgáljuk meg mi mivel járultunk hozzá a probléma kialakulásához, és ismerjük el, ha hibáztunk. A helyzet objektív szemlélése segíthet a tisztánlátásban és a megoldásban.

A családi dinamikák hatásai

Vegyük figyelembe, hogy a családi viszályok hogyan hatnak a többi családtagra, beleértve a gyerekeket is. Gondoljunk bele, hogy a konfliktus milyen felesleges stresszt okozhat nekik, és hogyan befolyásolja a párkapcsolatunkat és a családi egységet. Ha indokolt kérjük párkapcsolati tanácsadó segítségét.

Válasszuk a megbocsájtást

A megbocsájtás egy tudatos döntés, amely segíthet feloldani a belső feszültségeket és előmozdíthatja a családi békét. A megbocsátás gyakran nemcsak a másik félnek, hanem nekünk magunknak is feloldozást ad. Ha szükséges érdemes igénybe venni párkapcsolati tanácsadó segítségét.
Lépj előre, és vállald fel a felelősséget a konfliktus megoldásáért. Néha egyetlen ember lépése elegendő ahhoz, hogy elindulhasson a gyógyulási folyamat.

Keressük a békét

Vállald fel a felelősséget a tetteidért, és kérj bocsánatot. Fogalmazd meg hogy miért fontos számodra ez a kapcsolat, és nyilvánítsd ki a másik iránti szereteted többféle módon.

A kapcsolat újjáépítése

Törekedjetek arra, hogy több időt töltsetek együtt, de hozzatok létre határokat. Kezdjetek el beszélni olyan dolgokról, amelyek nem számítanak, és valamiért jelentőssé tettétek mégis, ez erősebbé teszi a kapcsolatotokat. Értékeljétek át a helyzetet, és keressetek közös megoldást.
A családi kapcsolatok gyógyítása türelmet és elkötelezettséget igényel mindkét féltől. A fent említett lépések segíthetnek a sebek begyógyításában és a harmonikus kapcsolatok újjáépítésében. Ha nem sikerül megtalálni a közös nevezőt kérjük coach segítségét, aki nem oldja meg helyettünk a problémát, de rávilágít a megoldási lehetőségekre.

kulcsarkrisztina.hu

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tumisu képe a Pixabay -en.

Sajtóközlemény

TOP 5