Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Magyarországon a fűtési rendszer kialakítása nem megkerülhető a földrajzi elhelyezkedés miatt. Ma már szerencsére a klasszikus megoldások mellett egyéb lehetőségek közül is lehet választani. Például jó választás lehet a napelem vagy hőszivattyú, de akár a kettő együtt is igen hatékonyan alkalmazható. 

Azzal fontos tisztában lenni, hogy a megújuló energiákat hasznosító rendszerek telepítése minden esetben megfelelő körülményeket követel. Az stnapelem.hu weboldalon erre is kitérnek bővebben.

Adottak a feltételek?

Első lépésként azt kell végiggondolni, hogy az ingatlan alkalmas-e egy korszerű rendszer kiszolgálására. Amennyiben igen, akkor a következő lépés a megújuló energiákat hasznosító rendszer kiválasztása. Amennyiben az ingatlan esetében a feltételek nem adottak a hatékony működéshez, akkor mit sem ér a korszerű fűtési lehetőség.

Mit értünk az alatt, hogy a feltételek nem adottak? Például azt, hogy rossz állapotban van a szigetelés és korszerűtlenek a nyílászárók. Ebben az esetben mindenképpen az ingatlan rendbetételével kell kezdeni, és csak utána javasolt befektetni egy hőszivattyúba vagy egy napelemrendszer segítségével üzemeltetett elektromos fűtésbe.

Napelem vagy hőszivattyú

A napelem a napfény energiáját elektromos árammá alakítja át, amit aztán a háztartásban hasznosítani lehet. A napelemekkel kizárólag olyan fűtési rendszerek üzemeltethetőek, amelyekhez áramra van szükség, ide sorolható például a padlófűtés, a falfűtés, az infrapanel, a mennyezetfűtés és az elektromos konnektor. Ezt az áramot nemcsak fűtésre lehet felhasználni, hanem még sok minden másra, például az elektromos autó töltésére. Azonban fontos kiemelni, hogy már a rendszer tervezésekor figyelembe kell venni, hogy ha valaki fűteni szeretne a napelemek által termelt energiával.

A hőszivattyú felmelegíti a vizet vagy a levegőt, amely a csövekben keringve felfűti az ingatlan helyiségeit. A segítségével egy kényelmes és jó hatásfokú fűtési rendszert lehet kialakítani, üzemeltethető vele például radiátor és padlófűtés is. A hőszivattyú kizárólag fűtésre vagy melegvíz előállítására használható. Fontos hangsúlyozni, hogy a működtetéséhez áramra is szükség van. Ez a lehetőség például abban az esetben lehet kiváló alternatíva, ha nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető az adott ingatlan esetében a napelemrendszer.

Melyik a jobb választás?

Mivel mindenkinek mások az igényei, a napelem vagy hőszivattyú kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Természetesen nem feltétlenül kell választani a két lehetőség közül. A napelem és a hőszivattyú akár együtt is működtethető, hiszen a hőszivattyúnak áram kell a működtetéséhez, amit a napelemek is meg tudnak termelni.

Szóval arra is van lehetőség, hogy a fűtés a hőszivattyúval legyen megoldva, és az ehhez szükséges energiát a napelemek termeljék meg. Így lehet a leghatékonyabb eredményt elérni. Mindez természetesen nagyobb befektetést igényel, de a végeredmény egy teljes mértékben környezetbarát és önfenntartó otthoni rendszer lesz.

Összességében tehát elmondható, hogy a legideálisabb választás ha a hőszivattyú és a napelem egymást erősítve működik. A döntés meghozatala előtt azonban javasoljuk szakértők segítségének igénybevételét, akik úgy tudnak tanácsot adni, hogy figyelembe veszik az adott ingatlan lehetőségeit és a körülményeket. A szakemberrel történő konzultáció során kiderül, hogy érdemes-e beruházni mindkét rendszerbe.

A nyitokép csak illusztráció, forrás: Photo by Gustavo Fring: pexels

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5