Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Amikor az ipar környezetkárosító hatásait vesszük sorra, általában a károsanyag-kibocsátás vagy a vízszennyezés jut először az eszünkbe. Pedig a termeléssel járó hatalmas zaj legalább ilyen veszélyes mind az élővilágra, mind a környéken lakó és persze az üzemben dolgozó emberekre. 

Cikkünkben hasznos tippeket adunk, melyekkel csökkenthető az ipari zajterhelés.

Konkrét zajforrások azonosítása, értékelés

Mi más is lehetne az első lépés a zajcsökkentés irányába, mint hogy pontosan megismerjük, hogy mi okozza a túlzott hangkibocsátást. Lehet, hogy maga a gyártási folyamat a ludas, vagy egyes gépek, berendezések, de az is megeshet, hogy a szállítás miatt terheljük zajjal a környezetünket.

Ehhez átfogó, műszeres vizsgálatra van szükség, amihez érdemes erre szakosodott szakembereket felkérni. Miután elkészült az ipari létesítményünk „zajtérképe”, alaposan vizsgáljuk meg az eredményeket, hiszen ezek fényében tudunk majd lépéseket tenni.

Munkafolyamatok optimalizálása

A felmérés után általában két opció szokott felmerülni. Az egyik, hogy maguk a gépek szorulnak cserére, mert a zajterhelés azok számlájára írható. Az elavult csavarkompresszor vagy hegesztő például jelentős hangkibocsátást produkálhat, így ezek korszerűbbre cserélésével megoldódhat a gondunk. Előfordul azonban az is, hogy nem a gépekben rejlik a hiba, ilyenkor pedig a munkafolyamatok optimalizálása hozhat enyhülést.

Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt csökkenthetjük a zajkibocsátást, hiszen ugyanazt a végeredményt gyorsabban, kevesebb géphasználattal érhetjük el. Másrészt pedig megnő a cégünk hatékonysága, alacsonyabbá válhat az előállítási költség, ami a pénzügyeinkre is pozitív hatással lehet.

Rendszeres ellenőrzés, karbantartás

Nem dőlhetünk hátra azután sem, hogy modernebbre, csendesebbre cseréltük a gépeket. Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is romlik – idővel tehát újra felütheti a fejét a zaj, mert a gépek, berendezések amortizálódnak, elromlanak. Különösen igaz ez az olyan összetett, sok alkatrészből felépített gépekre, mint a csavarkompresszor, a CNC esztergagép vagy akár a nagyobb szerverek.

Semmiképp ne sajnáljuk tehát az időt arra, hogy rendszeres időközönként átvizsgáljuk a berendezéseinket, és még idejében orvosoljuk a hibákat. Ezzel a komolyabb problémákat is megelőzhetjük, így a gépeink élettartama is megnőhet.

Zajszint-monitorozó rendszer

Egy átlagos iroda zajszintje nagyjából 35-50 decibel. Amikor beszélgetünk, azt körülbelül 60-70 dB-lel tesszük. Egy nehézipari létesítmény ezzel szemben jellemzően 80-115 dB körüli zajterhelést okoz, a fémipar pedig még ennél is hangosabb, nagyjából 100-115 dB. Összehasonlításképpen: egy forgalmasabb repülőtér 120-140 dB-es kibocsátással jár.

Jól látható tehát, hogy az ipar extra terhelést jelent a füleinknek, ezért célszerű állandó zajszint-elemző rendszert kiépíteni. Ezzel folyamatosan rálátásunk lehet az egyes részlegek, munkafolyamatok és gépek zajkibocsátására, és sokkal hamarabb észlelhetjük, ha valamilyen probléma ütné fel a fejét.

Védőfelszerelés biztosítása

Ahogy a fenti adatokból is kitűnik, egyes ipari tevékenységek óhatatlanul nagy zajjal járnak. Mindent megtehetünk ugyan a csökkentésért, de a folyamatos 100 decibel feletti érték így is kikezdi a dolgozók egészségét. Az állandó zajterhelés károsítja a füleket, stresszt és szorongást okoz, csökkenti a koncentrációs képességet, továbbá alvási zavarokhoz, magas vérnyomáshoz is vezethet.

A hallásvédő eszközök igazán nem jelentenek nagy beruházást, a munkatársak azonban hálásak lesznek érte. Szóba jöhet például hallásvédő vatta, füldugó, fültok és a speciális, hallásvédelemmel ellátott sisak is. Fontos azonban, hogy ezek a termékek kényelmesek és biztonságosak legyenek.

Új, modern technológiák

Tagadhatatlan, hogy a géppark korszerűsítése komolyabb összegeket is felemészthet. Ne feledjük azonban, hogy egy modern csavarkompresszor, generátor, marógép vagy bármilyen hasonló eszköz nem csupán csendesebb, de hatékonyabb és sokoldalúbb is. Felgyorsíthatjuk a termelést, precízebbé tehetjük a gyártást vagy növelhetjük a kapacitásunkat – amellett persze, hogy a zajkibocsátásunkat is redukálhatjuk.

A korszerű technológiák ezzel együtt nem csupán a gépek esetében alkalmazhatók. Hangelnyelő lamellákkal például egyre több helyen találkozhatunk. Ezek az épületre felszerelhető elemek meggátolják, hogy a zaj a külvilágba jusson, vagyis a környéken lakók tehermentesítéséért tehetünk velük sokat. A lamellás rendszerek, melyek általában a homlokzaton kapnak helyet, esztétikusak is, így az üzemünk, gyárunk megjelenése sem szenved csorbát.

Dönthetünk úgy is, hogy az épület újraszigetelésével oldjuk meg a zajkibocsátást. Ebben az esetben is választhatunk 21. századi technikát: a jól ismert hangszigetelő haboknak már olyan verziója is létezik, melybe nanorészecskéket adagolnak, ezzel is növelve a hangelnyelő képességüket. A hagyományos megoldásokhoz képest az ilyen habok akár 60%-kal nagyobb zajcsökkentésre is képesek.

A zajoptimalizálás a cégünk renoméját is növeli

A zajcsökkentő lépéseinkkel növelhetjük a munkavállalóink lojalitását és termelékenységét, és persze megóvhatjuk az egészségüket. A környék lakói és más ipari szereplői is jobb szemmel néznek majd ránk, ha kisebb hangterheléssel kell szembenézniük. Összességében tehát a cégünk megítélése is pozitívabb lehet!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Janno Nivergall képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5