Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy hosszú, fárasztó nap után másra sem vágyunk, mint pihenésre, és hogy kicsit elengedhessük magunkat. Sokak számára ez egy kád forró vizet, míg másnak egy kényelmes kanapét jelent. Ha azonban van egy jakuzzink, nem kell a kettő között választanunk! Adunk néhány tippet ami segít abban, hogy mi is otthonunkban élvezhessük a jakuzzi nyújtotta modern luxust. 

A jakuzzinkat akkor fogjuk szeretni és valóban használni, ha jól választunk – épp ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni, milyen szükségleteink, és ahhoz mérten milyen lehetőségeink vannak. A következő aspektusokat szem előtt tartva garantáltan olyan masszázsmedencével térhetünk haza, amivel elégedettek leszünk és amit hosszú távon szívesen használunk majd.

Méret és elhelyezés

Az egyik legfontosabb kérdés a jakuzzi mérete: ez főleg attól függ, hányan használják majd az eszközt, illetve mekkora tér áll rendelkezésre. Ha csak a párunkkal tervezünk kikapcsolódni, egy kétszemélyes is elegendő lehet, ha a családdal vagy barátainkkal lazítanánk, érdemes beruházni akár egy öt-hatfős darabra is – energiafogyasztás szempontjából nincs nagy különbség közöttük.

Nem mindegy az sem, bel- vagy kültéren szeretnénk jakuzzizni. Előbbi esetben főleg a párával kell számolnunk, valamint azzal, hogy legyen megfelelő lefolyó vagy vízelvezető az esetleges kifröccsenő víz miatt. Utóbbinál fontos, hogy csak egyenletes talapzatra telepíthető, valamint megfelelő áram- és vízellátásra is szükség van. Választhatunk besüllyesztett jakuzzit, vagy önmagában állót, amelybe fellépő vagy kis lépcső segítségével ülhetünk be. Terasz vagy erkély esetén konzultáljunk statikussal, hiszen a vízzel töltött medence súlya több tonna is lehet!

Energiahatékonyság

Sokan úgy gondolják, egy jakuzzi üzemeltetése rendkívül drága mulatság – ez azonban nem feltétlenül van így! A mai modern masszázsmedencék kialakítása rendkívül energiahatékony: a víz hamar felmelegszik, a burkolat pedig a hőt akár a kinti hideg ellenére is képes hosszú ideig megtartani. Egy thermotetővel csak tovább javíthatunk medencénk energiahatékonyságán. Sőt: a jakuzzi a legtöbb esetben akár hőszivattyúval is üzemeltethető, ami a legzöldebb, leghatékonyabb megoldásnak számít, így a környezet mellett a pénztárcánknak is jót teszünk!

Vízforgatás és szűrés

A jakuzzink tiszta vízéről az eszköz vízforgatója és szűrője gondoskodik. Ez egyrészt egy mechanikai berendezést takar, amely a szemmel is látható koszt és piszkot szűri ki, másrészt egy kémiai szűrést, amely a baktériumok és szabad szemmel nem látható szennyeződések eltávolításáról gondoskodik.

Egy jó szűrő gazdaságos, környezetbarát és nem kell sűrűn cserélni. Utóbbiról mi is gondoskodhatunk, ha használat után letakarjuk az eszközt és odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön bele. Például: csak tiszta lábbal, és vegyszermentes, azaz naptejjel vagy testápolóval nem kezelt, bőrrel megyünk bele. A legtöbb jakuzzi vízforgatóját mi magunk szabályozhatjuk. A kémiai szűrők közül rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre: választhatunk klóros, brómos vagy különböző kombinált vegyszereket is, melyek nemcsak a bőrünkkel, de a környezettel is kíméletesek.

Fűtési rendszer

A jakuzzi üzemeltetési költségeinek legnagyobb része a víz felmelegítéséből adódik – épp ezért gondoljuk meg jól, milyen fűtési rendszer alkalmazunk! A legelőnyösebbnek energiahatékonyság és környezetvédelem szempontjából is a hőszivattyú számít.

Néhány egyszerű trükkel és elővigyázatossággal mi is tehetünk azért, hogy olcsóbb legyen medencénk üzemeltetése. Gondoskodjunk megfelelő szigetelésről, hogy a már felmelegített víz hője ne tudjon elszökni! Amikor nem tartózkodunk benne, használjunk thermotetőt! Hidegben, kinti eszköznél ne kapcsoljuk be a befúvókat, ezek ugyanis hideg levegővel működnek! Kinti eszköznél nem hagyhatjuk, hogy a víz megfagyjon, így állandóan melegen kell tartanunk azt – ehhez használhatjuk az erre szolgáló funkciót is, ha a jakuzzink rendelkezik ilyennel.

Kiegészítők és extrák

Ahány ember, annyi igény – és ez a jakuzzikra is igaz, melyet számtalan extrával személyünkre és szokásainkhoz szabhatunk. Különböző anyagú, színű és mintájú borításokat választhatunk, fejtámlákkal, tartókkal és praktikus kiegészítőkkel pedig még különlegesebb élménnyé tehetjük a fürdőzést. A gazdaságosabb és könnyebb üzemeltetést szűrőberendezések, tetők, napernyők és takarók, valamint ezeket üzemeltető emelők szolgálják, de telepíthetünk hőszivattyút kifejezetten jakuzzink számára is.

Költségek

Egy jakuzzi ára és üzemeltetésének költsége a megengedhető kényelemtől kezdve egészen a valódi luxusig húzódhat – a határ tehát a csillagos ég! Végezzünk számítást, mi az, ami nekünk belefér, mennyit tudunk szánni a pezsgőfürdőre. A medence ára mellett kalkuláljunk a telepítéssel, valamint azzal is, ha ahhoz valamilyen átalakításra van szükség házunkban vagy kertünkben. Számoljunk az üzemeltetés költségeivel, az áramfogyasztással, a szűrők és víztisztítók árával is!

Garancia és szerviz

Fontos, hogy jakuzzinkat csak a gyártó által javasolt módon és körülmények között használjuk! Ha valami gond adódik, forduljunk szervizhez vagy kérjük szakember segítségét! A jakuzzi üzemeltetését legtöbbször mi magunk is megoldhatjuk, ha azonban a vízforgató nem működik, a fűtés nem megfelelő, vagy valamilyen egyéb problémát észlelünk, kérjünk segítséget!

A spak és wellness-szállodák kényeztető élménye soha nem volt olyan elérhető, mint ma – egy jakuzzi kényelmét már otthonunkban is élvezhetjük! Ha beruházunk egy pezsgőfürdőre, saját kényelmünkre és kikapcsolódásunkra áldozunk, amely hosszú távon mindig megtérül!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: VIVIANE M. képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5