Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha most szeretnénk új online vállalkozást indítani. A fizetőképes kereslet egyre csökken, a piaci verseny ezért egyre nagyobb – így bizony csak azok a kezdő vállalkozók maradnak talpon, akik betonbiztos alapokra építik a céget. Hogy mik is pontosan ezek az alapok? Cikkünkből kiderül! 

Az alábbiakban végigmegyünk a legfontosabb pontokon: ezekre kell odafigyelnünk, ha most készülünk online vállalkozást építeni.

Van-e piaca a termékünknek/szolgáltatásunknak?

Minden vállalkozás egy nagy ötlettel kezdődik. Kitalálunk egy terméket vagy szolgáltatást, amire szerintünk hatalmas igény mutatkozik majd, és ideális esetben gazdag embert csinál belőlünk. De vajon tényleg így van? A termékünk, szolgáltatásunk egy létező problémára nyújt megoldást, amire valóban létezik tömegigény?

Muszáj ezt a kérdést tisztáznunk, mielőtt cégalapításba fognánk, hiszen mit sem ér egy termék vagy szolgáltatás, ha arra egyáltalán nem kíváncsi senki. A legjobb, ha egy profi piackutató céget kérünk meg a feladatra, de akár saját kezűleg is elvégezhetjük a kutatómunkát.

Mérjük fel a konkurenciát!

Ha van konkurencia, az már általában jót jelent, akármilyen furcsán is hangzik ez elsőre. A vetélytársak jelenléte ugyanis annak a biztos jele, hogy a termékre, szolgáltatásra van valamekkora igény, hiszen más cégek megélnek belőle. A konkurenciaelemzés számos fontos dologra rávilágíthat, amivel tudatosabban törhetünk be a piacra.

Mindenképpen nézzük meg, hogy mi az, amiben nagyon erős a konkurencia, és vizsgáljuk meg azt is, hogy milyen gyengeségektől szenvednek. A kettő kombinációjával olyan élményt kínálhatunk az ügyfeleknek, amivel kitűnhetünk a többiek közül.

Ismerjük a célközönséget!

Még a világ legnagyobb cégei sem képesek arra, hogy a világon mindenkinek eladják a terméküket vagy a szolgáltatásukat. Ez nekünk sem fog menni, nem is érdemes ezzel próbálkozni. Azt kell kiderítenünk, hogy pontosan kik azok, akikből potenciális vásárló válhat. Hol élnek, hány évesek, milyen anyagi lehetőséggel rendelkeznek, milyen üzenetekre vevők és mi az, ami taszítja őket?

Ezt a tudást mind az értékesítésben, mind a marketingben hasznosítani tudjuk. Hozzájárul ahhoz is, hogy ne fektessünk felesleges pénzt és energiát olyan emberek meggyőzésébe, akikből esélyünk sincs vásárlót faragni.

Legyen tökéletes a weboldalunk!

Sok kezdő cég elköveti azt a hibát, hogy nem fordít elég figyelmet a minden szempontból kifogástalan honlap kialakítására. Pedig tény, hogy az érdeklődők azonnal elhagyják a weboldalunkat, ha nem egyértelműek a folyamatok, ha nehézkes a fizetés vagy teljesen logikátlan a kialakítás.

A honlap minőségéhez tartozik az is, hogy hatásos marketingszöveggel igyekszünk kedvet csinálni a vásárláshoz. A helyesírási hibák vagy a túlburjánzó elgépelések rendkívül taszítóak tudnak lenni, ezért ezeket mindenképp gyomláljuk ki a szövegekből.

Fordítsunk figyelmet a SEO-ra!

A SEO magyarul keresőoptimalizálást jelent, és döntő szerepe van az ügyfelek bevonzásában. Fontos ugyanis, hogy amikor valaki beírja a Google keresőjébe a számunkra releváns kulcsszavakat, akkor a mi honlapunk a lehető legelőbbre kerüljön a listán. A tapasztalatok és kutatások szerint ugyanis az emberek többsége az első három találat valamelyikét választja, a második oldalra pedig szinte alig kattintanak át.

Akkor van esélyünk az előkelő helyezésre, ha releváns kulcsszavakat választunk, optimalizáljuk a honlapunkat és folyamatosan frissen tartjuk a tartalmakat. Ehhez alighanem profik segítségére lesz szükségünk, mert a SEO komoly szakértelmet igényel.

Válasszunk okosan fulfillment partnert!

Mit sem ér a SEO vagy a gyönyörű honlap, ha a megrendelt terméket nem tudjuk tárolni, megfelelően becsomagolni, majd pontosan és megbízhatóan eljuttatni az ügyfelekhez. Napjainkban ráadásul alapelvárás, hogy a csomag egy-két munkanapon belül megérkezzen a címre. Mindennek a teljesítésére pedig olyan fulfillment partnerre lesz szükségünk, aki képes zökkenőmentessé tenni ezt a folyamatot.

A fulfillment szolgáltatóknak való kiszervezés akkor lehet jó választás, ha semmilyen affinitásunk nincs a raktározáshoz, a fuvarozáshoz vagy a rendelések feldolgozásához. Egy ilyen külső partner ugyanis minden terhet levesz a vállunkról, és garantálja a szállítmányozás kifogástalan minőségét.

Gondolkodjuk rendszerben!

Már egy induló vállalkozás nyakába is teendők, határidők és adatok tömkelege zúdul. Villámgyorsan magával ragad majd minket a káosz, ha nem tudjuk rendezetté és átláthatóvá tenni a működésünket. A legjobb az, ha minden ágazatra – például számlázás, szállítmányozás, HR – előre definiált folyamataink vannak. Ennek köszönhetően minden kolléga mindig tudni fogja, hogy pontosan mi a dolga, és milyen sorrendben kell végrehajtania a teendőit.

Ha megengedhetjük magunknak, akkor érdemes szoftveres segítséget is igénybe venni. Egy kisebb, induló vállalkozásnak már egy feladatkezelő app is nagy támogatás, de még jobb, ha egyből CRM-rendszerrel indítunk.

Legyünk türelmesek!

Minden frissen a piacra lépő vállalkozásnak idő kell, hogy rendezze a sorait és megtalálja a maga célközönségét. Ahogy Róma sem egy nap alatt épült, úgy a világ legsikeresebb cégei mögött is hosszú évek állnak. Legyünk kitartóak és türelmesek, idővel meglesz a jutalma!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tumisu képe a Pixabay -en. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5