Skip to main content
baktérium globális felmelegedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy új tanulmányban a kutatók olyan baktériumtörzsről írnak, mely eltávolíthatja a metánt a levegőből, írja a cen.acs.org. 

A kutatók számos metánevő baktériumot, úgynevezett metanotrófokat azonosítottak már, de a természetben ezek az organizmusok általában csak kis mennyiségben semlegesítik az üvegházhatású gázt.

hirdetés

Ez azért van így, mert a metán 1,9 ppm (parts per million) koncentrációban található a légkörben, míg a metanotrófok jellemzően akkor fejlődnek a legjobban, ha a metán szintje 5000 és 10 000 ppm között mozog.

Mary Lidstrom vegyészmérnök, a Washingtoni Egyetem munkatársa és kollégái arra voltak kíváncsiak, vajon lehetséges-e a metanotrófok bevetése olyan területeken, mint a hulladéklerakók, rizsföldek, olaj- és gázmezők, ahol a metánszint elérheti az 500 ppm-et. Olyan baktériumok keresésébe kezdtek, amelyek alkalmasak lehetnek a feladatra.

Az új tanulmányban a kutatócsoport olyan baktériumtörzsekről számol be, amelyek képesek ilyen viszonylag alacsony metánszint mellett is növekedni. Ennél is fontosabb, hogy a kutatók azonosítottak egy törzset, a Methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C-t, amely nagyobb arányban fogyasztotta a metánt még akkor is, amikor a gáz 200 és 1000 ppm közötti koncentrációban állt rendelkezésre (Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2023, DOI: 10.1073/pnas.2310046120).

Tanulmányukhoz Lidstrom és munkatársai hat, különböző metanotróf csoportokat képviselő baktériumot választottak ki, és 500 ppm metánszint mellett tesztelték, hogy képesek-e növekedni a dugóval ellátott üvegcsövekben. Míg a hat metánevő baktérium közül négy 14 nap alatt növekedést mutatott, a M. buryatense 5GB1C növekedett a leggyorsabban. Amikor a kutatók tovább tesztelték ennek a metanotróf baktériumnak a teljesítményét 100 és 2500 ppm közötti metánszintnél, már 200 ppm-es koncentrációnál is növekedést tapasztaltak.

"Nagyon meglepődtem" - mondta Lidstrom. "Ez egy olyan törzs, amely rendkívül jól növekszik magas metánszint mellett, így arra számítottam, hogy az alacsony metánszint mellett való növekedési képessége ennek az ellenkezője lesz."

Csapata megfigyelte, hogy a M. buryatense 5GB1C talán azért lehet sikeres, mert alacsony metánszint mellett is képes energiát tartalékolni. "Képesek az összes anyagcseréjüket, az összes sejtfolyamatukat visszafogni" - mondta Lidstrom - "és a magas metánszintnél mért sebesség 4%-ával növekedni". Miközben lassan növekednek, ezek a mikrobák továbbra is elhasználják a rendelkezésre álló metánt, ami azt jelenti, hogy folyamatosan el tudják távolítani a gázt.

Lidstrom csapata most genetikailag akarja módosítani a M. buryatense 5GB1C-t, hogy 500 ppm-es környezetben még gyorsabban fogyassza a baktérium a metánt. A cél érdekében a kutatók egy tisztítótelep, egy bioreaktor megépítésén kezdtek el dolgozni. Egy továbbfejlesztett törzzsel és bioreaktor-kialakítással várakozásuk szerint minden egyes tisztítótelep évente 40-250 tonna metánt tudna eltávolítani a légkörből. Több százezer ilyen üzemre lehet szükség ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a légkörbe kerülő metán mennyisége.

"Ez egy ígéretes technológia, de még nem világos, hogy megvalósítható lesz-e, - mondta Lidstrom - ugyanakkor a világnak nagy szüksége van a kibocsátás csökkentésére az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.“

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Baktériumbankot hoznának létre, hogy megmentsék az emberiséget

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  grunzibaer képe a Pixabay -en. 

TOP 5