Skip to main content
villámaszály

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

A globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbá váltak, válnak a villámaszályok, adták hírül egy tanulmányban kutatók. 

A villámaszály

A villámaszály mint kifejezés 2000 környékén jelent meg a tudományban.

hirdetés

Eszerint egy speciális és hirtelen bekövetkező, különösen nagy kárt okozó aszállyal kell szembenéznie az emberiségnek, mely évtizedek óta jelen van a történelemben, azonban az utóbbi években egyre gyakoribb.

A kifejezés valójában 2012-ben vonult be a köztudatba és a hírekbe, mely évben az Egyesült Államokban 30 billió dolláros kárt okozott a jelenség. Mindezt csupán egy hónap alatt, fejtette ki a tanulmányt szerző Xing Yuan, a kínai Nanjingi Információ Tudományi és Műszaki Egyetem tudósa.

A kutató többek közt kiemelte a Dél-Kínában tavaly hirtelen bekövetkező aszályt is, melynek következtében egy vízerőmű is leállt, illetve bozóttüzek is nagy pusztítást végeztek a térségben.

A tanulmány társszerzője, Jason Otkin az Államokban 2016-ban előfordult aszályt vette elsősorban górcső alá. A Wisconsin Egyetem tudós hasonló megállapításra jutott, mint Xing Yuan, itt is pusztító bozóttüzek, valamint nagy károk tették egyértelművé a villámaszály hirtelen beálltát.

Globális folyamat

A tudósok természetesen elemeztek más, az elmúlt évtizedekben előforduló szárazságokat is szerte a világon, és azt találták, hogy 1951 óta a villámaszályok a Föld ¾-ében gyakrabban fordulnak elő, mint korábban. A folyamatnak azonban nics vége, sőt egyre gyakoribbak lesznek, fejtették ki.

Mindez alapvetően befolyásolja az emberiség mezőgazdasági termelését, hisz a hirtelen bekövetkező aszály ellen gyakorlatilag lehetetlen védekezni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Gyorsabban párolognak el a tavaink, mint gondoltuk

Forrás - A nyitókép csak illusztrció, forrás: Photo by Oleksandr Sushko on Unsplash 

TOP 5