Skip to main content
Pó folyó kiszáradás klímaváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje

Az évszakhoz képest magasabb hőmérséklet és a tartós csapadékhiány okozta vízhiány miatt a Pó-alföldön található településeken éjszakai vízkorlátozás léphet életbe - jelentette az Il Secolo XIX napilap vasárnap.

hirdetés

Az egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt folyómeder fényképei

Az egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt folyómeder fényképeit a Pó-medence vízgazdálkodását ellenőrző hatóság (AdBPo) hozta nyilvánosságra, amely egyeztetést indított a katasztrófavédelemmel az észak-olaszországi vízgyűjtő terület állapotáról.

Az Il Secolo XIX az energiaszolgáltatókat tömörítő Utilitalia szövetség közleményét idézte, amely a vízkészlet drasztikus csökkenése miatt a Pó-alföldön elterülő Piemont tartományban száz, Lombardiában huszonöt önkormányzat polgármesterét szólította fel az éjszakai vízhasználat korlátozására vagy teljes felfüggesztésére. Az AdBPo főtitkára, Meuccio Berselli elmondta, hogy

TAVALY ÉS IDÉN TÉLEN A MEGSZOKOTTNÁL JÓVAL KEVESEBB HÓ ESETT, ÉS AZ ESŐ IS EGYRE RITKÁBB A PÓ-ALFÖLDÖN: FEBRUÁRBAN ÉS ÁPRILISBAN SZÉLSŐSÉGES SZÁRAZSÁGOT OKOZOTT A CSAPADÉK HIÁNYA, AMIT A MÁJUSI ESŐK SEM TUDTAK PÓTOLNI.

A Pó térségében az évszak átlagához képest négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, május második felében a korábban júliusban megszokott meleg volt.

AZ ADBPO ELŐREJELZÉSEI SZERINT A PÓ SZINTJÉNEK CSÖKKENÉSE FOLYAMATOS VÍZHIÁNYHOZ VEZETHET A MEZŐGAZDASÁGBAN ÉS AZ ENERGIATERMELÉSBEN.

A Coldiretti termelői szövetség rámutatott, hogy a Pó apadása a nemzeti agártermelés harminc százalékát veszélyezteti. A 652 kilométer hosszú Pó vízgyűjtő medencéje több mint 74 ezer négyzetkilométer, több mint háromezer várost lát el vízzel, ahol mintegy 18 millióan élnek.

Néhány területeken a vízszint annyira leesett, hogy előkerültek egy második világháborús tartály maradványai, és egy középkori város romos falai is előbukkantak. A folyó drámaian alacsony vízszintje komoly problémát jelent a helyi biodiverzitásnak, kiszárítja az árkokat és a vízi utakat.

(MTI, Origó)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

100 éven belül kiszáradhat a Balaton, elsivatagosodhat az Alföld?

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Giorgio Galeotti - wikimedia

TOP 5