Skip to main content
emberi test zsugorodás felmelegedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az utolsó nagy földtörténeti felmelegedés fosszilis bizonyítékai utalnak erre egy tanulmány szerint. 

A globális felmelegedés miatt csökkenhet az emberi test mérete, mivel úgy tűnik, a kisebb emlősök jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet az ősi kövületek egy vezető szakértője szerint.

hirdetés

Összezsugorodtak az emlősök az eocén klímaoptimum idején

Előre jelezheti az ember jövőjét az, ahogy korábban más emlősfajok reagáltak a klímaváltozásra - idézte a The Guardian keddi online kiadása Steve Brusatte-et, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusát.

AZ EMBER JELENLEGI HELYZETÉT AZ ŐSI LOVAKÉHOZ HASONLÍTOTTA,

amelyek kisebb termetűek lettek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett paleocén-eocén hőmérsékleti (termális) maximum (PETM) korszaka idején.

"Nagyszerű kövületek állnak rendelkezésünkre a legutóbbi nagy földtörténeti felmelegedés idejéből. Hátborzongató a hasonlóság a jelenlegivel" – mondta.

Könyvében - The Rise and Reign of the Mammals (Az emlősök felemelkedése és uralma) - megjegyzi, hogy a mai világ melegebb részein élő emlősök gyakran kisebbek, mint a hűvösebb területeken élők, ez a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elv.

Noha az okok nem teljesen ismertek, valószínű, hogy a kisebb állatok bőrfelülete a térfogatukhoz képest nagyobb a termetesebbekhez képest, így könnyebb levezetni a felesleges hőt – írta.

Van, aki kétségbe vonja, hogy az ember „összemegy"

A könyv megjelenése előtt a lapnak elmondta, hogy a zsugorodás "a klímaváltozással való megküzdés gyakori módja". Ez nem azt jelenti, hogy minden emlős kisebb lett, de úgy tűnik, ez az általános trükk, amikor gyorsan emelkedik a hőmérséklet - tette hozzá.

Ha a hőmérséklet valóban gyorsan nő, könnyen lehetséges, hogy az emberi testméret csökkenni fog – magyarázta.

NEM MINDEN SZAKÉRTŐ VALLJA, HOGY AZ EMELKEDŐ HŐMÉRSÉKLETTEL MÉRSÉKLŐDIK AZ EMLŐSFAJOK TESTMÉRETE.

Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint gyenge a bizonyíték, amelyet a tanulmány bemutat, ellenben a hőmérséklet és az emlősök mérete közti összefüggés oka gyakran a rendelkezésre álló élelem szűkössége.

Lister azt a vélekedést sem osztja, hogy az ember "összemegy" a globális felmelegedés miatt. "Az embernél már nem igazán működik a természetes szelekció. Ha így lenne, akkor azt kellene látnunk, hogy a nagyobb testű emberek a klímaváltozás miatt meghalnak, mielőtt utódaik születnének. Nincs ilyen a mai világban. Ruhát viselünk, fűtünk és klímaberendezésünk van arra az esetre, ha túl nagy a meleg" - mondta a kutató.

(Forrás: MTI)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A globális felmelegedés a világ népességének egy részét halálos körülmények közé szoríthatja egy új kutatás szerint

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Kampus Production - pexels

TOP 5