Skip to main content
globális felmelegedés Meteorológiai Világszervezet jelentés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A 2021-es adatok alapján nyakunkon a világvége.

A tavalyi év minden adata szörnyű képet mutat a globális felmelegedésről. Innen már nagyon nehéz lesz visszafordulni a legújabb klímajelentések szerint.

hirdetés

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a világ óceánjai 2021-ben kiugróan meleg és savas értékeket mutattak. António Guterres ENSZ-főtitkár figyelmeztetett, hogy ez a tendencia klímakatasztrófához fog vezetni.

2021 negatív rekordjai

A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot, és ez már nagyon közel jár a 1,5 fokos határhoz, aminek átlépése katasztrofális következményekkel jár.

A tavalyi a hét legmelegebb év közé tartozott, bár némileg lehűtötte a La Niña hatása a Csendes-óceánon. Az óceánok az elmúlt 26 000 év legsavasabb szintjén vannak, a tengerszint 4,5 centiméterrel emelkedett az elmúlt évtizedben, és az éghajlattal összefüggő katasztrófák száma nőtt.

A WMO globális éghajlatról szóló jelentése összhangban áll az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) idei jelentésével. A jelentés négy kritikus mutatót emel ki az éghajlatváltozás szempontjából: az üvegházhatású gázok koncentrációját, a tengerszint emelkedését, az óceánok hőmérsékletét, valamint savasodását. Minden egyes adat rekordmagasságot ért el.

Karcot vallottunk

Gutteres szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kudarcot vallottunk.

Az adatok alapján az is kiderült, hogy a légkör szén-monoxid- és metánszintje 2021-ben kiugróan magas volt, ami újabb komoly figyelmeztetés! A globális energiarendszer összeomlott, és egyre közelebb visz minket a klímakatasztrófához. A fosszilis tüzelőanyagok környezetvédelmi és gazdasági szempontból is zsákutcát jelentenek

– mondta.

Azt is kijelentette, hogy az ukrajnai háború és annak az energiaárakra gyakorolt hatása egy másik komoly figyelmeztetés. Véget kell vetni a fosszilis tüzelőanyaggal való szennyezésnek, és fel kell gyorsítani a megújuló energiára való átállást!

Gutteres ötpontos tervet javasolt a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítására: ez magában foglalja a támogatások megvonását a fosszilis tüzelőanyagoktól és a megújuló energiatechnológiák „létfontosságú és szabadon hozzáférhetővé tételét” mindenki számára. Azt is szorgalmazta, hogy a megújuló energiaforrásokra az államok és a magánbefektetések az eddigiek háromszorosát, nagyjából évi 4 milliárd dollárt költsenek.

Olykor egy nagy ötlet: a szén-dioxid-leválasztás

Petteri Taalas, a WMO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a tudósoknak a szén-dioxid-leválasztási technológiára kell koncentrálni, ami még a fejlesztés korai szakaszában van.

A tengerszint emelkedése, az óceánok melegedése és savasodása több száz évig folytatódni fog, hacsak nem lesznek új metódusok, amikkel a szenet eltávolíthatjuk a légkörből

– mondta Taalas.

Számos szervezet fejleszt ilyen módszereket, bár ezek többnyire még csak prototípusok. A nagy technológiai cégek, köztük a Meta és az Alphabet nemrégiben összefogtak, hogy együtt dolgozzanak a szén-dioxid-kivonás technikáin. Az IPCC szerint a világnak 2050-ig évente nagyjából hatmilliárd tonna szén-dioxidot kell eltávolítania a légkörből, hogy elkerülje az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SEBASTIEN MARTY képe a Pixabay -en. 

TOP 5