Bár azt gondolhatnánk, hogy minél melegebb van, annál gyorsabban olvad el a hó, valójában éppen fordított a helyzet: a globális felmelegedés hatására az olvadás lassul, aminek komoly negatív következményei vannak – írja a New Scientist.

A jelenség lényege röviden:

  1. Alapjáraton a hó télen a hegyekben felhalmozódik, mert túl hideg van ahhoz, hogy elolvadjon. Így rendes körülmények között a hóréteg nyáron, hirtelen olvad fel, amikor ehhez elég meleg és közvetlen napfény van.
  2. A magasabb téli hőmérséklet miatt viszont csak vékonyabb hótakaró épül fel, amely kevésbé tart ki tavasz végéig-nyár elejéig. Ahhoz tehát már túl meleg van ilyenkor, hogy rendesen felgyűljön a hó, ahhoz viszont túl hideg, hogy a szokásos nyári időszakhoz mérhető tempóban olvadjon.
  3. Ezért a vékonyabb hóréteg már télen olvadni kezd, viszont lassabban, ami miatt nagyobb része párolog el vagy isszák fel a növények, mint ha nyáron a nagyobb meleg és több közvetlen napfény miatt hirtelen olvadna. Így kevesebb víz jut el a folyókba és föld alatti víztározókba.
  4. Ez a jelenség felborítja a vízkörforgást azokon a területeken, ahol a víz jelentős része származik az olvadó hóból, például az Egyesült Államok nyugati hegyvidéki tájain.

Tehát röviden:

A felmelegedés miatt a hó korábban, de lassabban olvad el, ami vízhiányhoz vezet. 

A kutatást Keith Musselman, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ munkatársa vezette. Az eredményeket bemutató tanulmány a Nature Climate Change szaklapban jelent meg.

Forrás - Kép Marco Bertorello / AFP

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu