Skip to main content

Évi 300 milliárd dollárt költ a világ a klímaváltozás elleni harcra. Csakhogy ezzel biztosan veszít az emberiség. Ennek ugyanis legalább a háromszorosa kellene, hogy két évtizeden belül ne történjen humanitárius katasztrófa – mondja az ENSZ klímaügyi főnöke.

Az a 300 milliárd dollár, amit évente a világ a klímaváltozás elleni harcra költ nagyjából édeskevés, mert már most ezermilliárd dollárt kellene tiszta energiára költeni ahhoz, hogy 2030-ig megússzuk a katasztrófát – ezt Christiana Figueres, az ENSZ Klímaváltozás elleni konvenciójának vezetője közölte a brit Guardiannek adott interjúban.

A klímaügyi szakember most a világ vezető pénzügyi intézményeit szólította fel arra, hogy a tiszta energiatermelés kutatására költsenek, legalább évi ezer milliárd dollárt (220 ezer milliárd forintot). Ezt már most jó lenne látni, azonban a következő 10 évben muszáj lesz elérni, hogy végre az egész világon leválthatók legyenek a szén- és olajtüzelésű erőművek, és energiacellás megoldások váltsák a jelenlegi fosszilis energiatermelést és közlekedést. Mert csak így lehet 2 Celsius fokon belül tartani a globális melegedést a Föld légkörében.

Figueres azért a nagy befektetői intézményekhez fordult, mert úgy véli, hogy miközben ők uralják a világ pénzügyi tartalékainak majdnem harmadát, pénzük alig 2 százalékát fektetik a tiszta energia technológiákba. Viszont könnyen beszállnak akár egy új szenes erőmű építésébe, ha azt megtérülőnek látják. Az ENSZ szakembere ezt azzal érzékeltette, hogy miközben tavaly összesen 300 milliárd dollár érkezett az új energiaforrásokba, ennek az összegnek a kétszeresét költötték új olajmezők feltárására, és kitermelésére.

Forrás

TOP 5