Skip to main content

Ioane Teitiota 37 éves, hat évvel ezelőtt úgy gondolta: új életet kezd. Családjával együtt Új-Zélandra költözött, ott három gyermeke is született, dolgozott, majd idén ősszel úgy döntött, hogy az immár második hazájaként szeretett országban menedékjogot kér – megint. Korábban ugyanis már megtette. Sikertelenül.

Teitiota a nem túl távoli Kiribatiról érkezett Új-Zélandra, és azzal érvel, hogy egész családja élete veszélybe kerül, ha vissza kell térnie Kiribatira, mert ott nincs talpalatnyi hely sem, ahol egészségben és biztonságban élhetnének. Kiribati halálra ítélt ország - állítja.S érvelése nem is áll oly' távol az igazságtól.

Elsüllyed az óceánban

A Kiribati Köztársaság a csendes-óceáni szigetvilágban fekszik, és minden előrejelzés szerint pár éven belül eltűnik. A Francia-Polinézia és a Cook-szigetek között fekvő ország harminchárom korallszigetből áll (ebből huszonegy lakott), és 1979-ben, a Britanniától való teljes függetlenség kikiáltása után, a Gilbert-szigetekből, Banabából, a Phoenix- és a Line-szigetekből alakult egységes országgá. Itt van a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe: a Phoenix-szigetek körüli óceánt teljes egészében természetvédelmi területté nyilvánították. Csakhogy az atollok és lagúnák e festői világa alig kétméternyire emelkedik ki a tengerből, azaz az ország alig két méterrel van a tengerszint fölött. S a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés valóban azzal fenyegeti, hogy elsüllyed az óceánban. A kutak egy része például, a tengerszint emelkedése miatt, máris szennyezett.

Kiribatin nincs jövő - panaszolta a menedékstátusra beadott újabb kérvényében Ioane Teitiota. Az új-zélandi bevándorlási hatóságok azonban hajthatatlanok. Az 1951-es genfi egyezményre hivatkoznak, amely szerint csak akkor lehet elismerni valakit menekültként, ha vallása, nemzetisége, társadalmi csoporthoz tartozása vagy politikai nézetei miatt joggal tarthat üldöztetéstől. Teitiota esetében azonban nincs erről szó - így a hivatalos válasz -, és a hatóság álláspontját a férfi ügyvédjének, Michael Pittnek az érvelése sem változtatta meg. Az ügyvéd ugyanis azzal replikázik: védencének és családjának az élete igenis veszélyben forog Kiribatin, mégpedig a klímaváltozás miatt. Csakhogy a jelenlegi jogszabályokban ezzel a fenyegetéssel - egyelőre - nem számolnak, sem az európai, sem pedig a nemzetközi menekültjogban, erre még csak precedens sincs.

Michael Pitt ügyvéd szerint éppen kliensének ügye lehet a precedens. S nemcsak a százezer lelket számláló Kiribati polgárai számára, hanem valamennyi, a klímaváltozás miatt fenyegetett népességnek. Az ő számuk pedig nem kevés.

Milliók veszélyben

A klímaváltozás kockázatainak elemzésével foglalkozó brit Maplecroft intézet október végén hozta nyilvánosságra legújabb jelentését, s e szerint a klímaváltozás nem kevesebb, mint hatvanhét országot érint nagyon is érzékenyen. Hatvanhét országban kell számolniuk az illetékeseknek szélsőséges viharokkal, áradásokkal, szárazsággal, vagy a tengerszint emelkedésével. Ezen országok közé tartozik például Banglades, Bissau-Guinea, Sierra Leone, Haiti, Szudán, vagy a Fülöp-szigetek. Példaként említi a brit intézet a Phailin ciklon pusztítását október közepén India keleti államaiban; ahol egyedül Orissa államban több mint négymilliárd dollárra rúgott az anyagi kár összege. (Szinte bizonyos, hogy a következő elemzésben már szerepel majd a mostani, Fülöp-szigeteki tragédia is.)

A klímaváltozás nyomán valóban megindulhat népvándorlás: az elsivatagosodott területekről vagy a víz alákerülő vidékekről megindulnak majd az emberek, akár több tízmilliónyian is, hogy túlélésük érdekében másutt próbáljanak új életet kezdeni. Ez senkinek sem lesz könnyű. Az új típusú veszélyek új típusú „menekült-gondokat" teremtenek. A „klímamenekült" kifejezést lassanként muszáj megtanulni.

Anote Tong, Kiribati köztársasági elnöke tavaly év végén bejelentette, hogy már dolgoznak azon, hová is lehetne áttelepíteni Kiribati lakóit. A viszonylag közeli Fidzsin és Kelet-Timoron Kiribati kormányzata már vásárolt is mezőgazdasági termelésre alkalmas földeket, hogy előkészítse az otthonukat - a tengerszint emelkedése miatt - elhagyni készülők áttelepedését.

Ioane Teitiota közben aggódik, nehogy visszatoloncolják őt és családját a süllyedő országba. Ügyvédje ismét fellebbezett. Az új-zélandi legfelső bíróság még nem döntött.

Szerző: Szentendrei Lajos

Forrás: http://hetivalasz.hu/vilag/hatvanhet-orszag-erintett-70458/

TOP 5