Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A kulcsfontosságú éghajlati mutatók, mint az üvegházhatású gázok szintje és a jégveszteség, idén rekordot döntöttek, ami a kutatók szerint a klímaválság „kritikus és kiszámíthatatlan új szakaszát” jelzi. 

Egyre több létfontosságú földi „életjel” érte el a rekord szintet a klímaváltozás és más környezeti fenyegetések miatt – állapítja meg egy prominens kutatócsoport által készített jelentés, írja a NewScientist.

hirdetés

„A visszafordíthatatlan klímakatasztrófa szélén állunk” – írja William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem kutatója és kollégái. „Ez egy kétségbevonhatatlan globális vészhelyzet. A Föld életének nagy része veszélyben forog.”

A jelentés a Ripple által vezetett, ötödik éves State of the Climate (Az éghajlat állapota) jelentés, amely arra törekszik, hogy világos figyelmeztetést adjon arra a válságra, amelyet a kutatók az éghajlati mutatók szélsőséges mértékei alapján állapítottak meg, az üvegházhatású gázok szintjétől a fakitermelésig.

„A klímaválság nem távoli fenyegetés, hanem egy itt és most létező válság” – mondja Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki a jelentés számos jól ismert társszerzője közé tartozik, többek között Naomi Oreskes történész, Tim Lenton földrajztudós és Stefan Rahmstorf oceanográfus.

A kutatók 35 „bolygó létfontosságú jelét” értékelték, beleértve az óceánok hőmennyiségét és a gleccserek vastagságát. A létfontosságú jelek közé tartoznak azok az emberi tényezők is, amelyek számos változást előidéznek, például az egy főre jutó húsfogyasztás és a fosszilis tüzelőanyagok támogatása.

Vége lehet az emberiség aranykorának?

A tudósok összegzésképp azt írták, hogy az emberek nem a megváltozott viszonyokhoz vannak szokva, nem ahhoz alkalmazkodtak. Az elmúlt 10 000 év során az emberi civilizáció azért tudott növekedni és fejlődni, mert kedvező éghajlati viszonyok uralkodtak a Földön. Ez az aranykor azonban most véget ér, és a jövő nemzedékei olyan kihívásokkal fognak szembenézni, amelyekkel elődeik még soha nem találkoztak.

Kapcsolódó anyagok:

Szélsőséges időjárás: A következő évtizedek katasztrófái küszöbön állnak

Klímaváltozás: az ENSZ szerint „éghajlati pokol“ következhet a Földön

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Bernhard Jaeck képe a Pixabay -en.

TOP 5