Skip to main content
papírpohár környezetszennyezés

A kép csak illusztráció (Forrás: PxHere)

A Göteborgi Egyetem kutatói kimutatták, hogy nem csak a műanyag, hanem az eldobható papírpohár is szennyezi a környezetet, mivel utóbbi is tartalmaz mérgező vegyi anyagokat. 

Mint ismeretes, a Föld minden részét és minden élőlényt károsító műanyagszennyezésről szóló jelentések az elmúlt években felgyorsították az alternatív csomagolóanyagokra való áttérés folyamatát.

hirdetés

A tejeskávé, amit a sarki kávézóból magaddal viszel, ma már papírpohárban, néha még papírfedéllel is kapható. De, mint kiderült, ez is károsíthatja az élő szervezeteket, ha a természetbe kerül. A Göteborgi Egyetem kutatói ezt mutatták ki egy tanulmányban, amelyben azt vizsgálták, hogy a különböző anyagokból készült eldobható poharak milyen hatással vannak a lepkeszúnyog lárváira.

"Papír és műanyag poharakat hagytunk nedves üledékben és vízben néhány hétig, és követtük, hogy a kiszivárgó vegyi anyagok hogyan hatottak a lárvákra. Minden pohár negatívan befolyásolta a szúnyoglárvák növekedését" - összegezte az eredményeket Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem Biológiai és Környezettudományi Tanszékének környezettudományi professzornője.

Vékony műanyag fólia béleli a papírpoharakat

A fiatal professzornő és kutatótársai az eredményeikről az Environmental Pollution című szaklapban számoltak be.

A papír sem zsír-, sem vízálló, ezért az élelmiszer-csomagolóanyagként használt papírt az előállítása során felületi bevonattal kell kezelni. Manapság a műanyag fólia gyakran polilaktidból, PLA-ból, egyfajta bioműanyagból készül. Leginkább kukoricából, maniókából vagy cukornádból, nem pedig fosszilis tüzelőanyagokból, mint a ma forgalomban lévő műanyagok 99 százaléka. A PLA-t gyakran tekintik biológiailag lebomlónak, ami azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között gyorsabban bomlik le, mint az olajalapú műanyagok, de a kutatók tanulmánya arra mutat rá, hogy ettől még mérgező lehet.

"A bioműanyagok nem bomlanak le hatékonyan, amikor a környezetbe, a vízbe kerülnek. Fennállhat a veszélye annak, hogy a műanyag a természetben marad, és a keletkező mikroműanyagokat az állatok és az emberek lenyelhetik, ahogyan más műanyagokat is. A bioműanyagok legalább annyi vegyi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos műanyagok" - mondta Bethanie Carney Almroth, majd hozzátette.

"Amikor a második világháború után megjelentek a piacon az eldobható termékek, nagyszabású kampányokat folytattak, hogy a termék eldobható! Most vissza kell térnünk az eredeti állapothoz, azaz el kell távolodnunk az egyszer használatos termékekkel kapcsolatos életviteltől. Jobb, ha elviteles kávé vásárlásakor saját bögrét hozunk magunkkal. Vagy mindenképpen szánjunk rá néhány percet, üljünk le, és igyuk meg a kávét a kávézó porcelánbögréjéből". Mint tették azt régen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A Starbucks pluszpénzt kér a papír kávéspoharak miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Photo by form PxHere 

TOP 5