Skip to main content

 

Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot okoznak az egyszer használatos kávés poharak. Az elvitelre kért kávék jelentős részét papírpoharakban kérik a vásárlók, így rengeteg szemetet termelnek. A poháron lévő műanyagréteg miatt viszont nagyon bonyolult az újrahasznosítás.

Fontos döntésre szánta el magát a Starbucks, amely a 35 londoni üzletében ezentúl minden egyes papírpohárban kiadott kávé árához hozzáad 5 pennyt (azaz kb. 18 forintot).

hirdetés

Bár a „latte adónak" is nevezett díj nem tűnik nagynak, de ha figyelembe vesszük, hogy a vállalat évente 2,5 milliárd darab egyszer használatos poharat használ el, akkor jelentős lehet a bevételnövekedés.

A lépés elsődleges célja azonban nem a profit termelése, hanem az, hogy így tántorítsák el a fogyasztókat a papírpoharak használatától.

Mi a baj a papírpoharakkal?

Fontos két fogalom között különbséget tenni. Vannak az újrahasznosított anyagból készült poharak, és az újrahasznosítható poharak. A Starbucks bár olyan papírpoharat használ, amelyek újrahasznosított anyagból készülnek,de azok nem újrahasznosíthatóak újra.

A normál rendszerek nem birkóznak meg a cég poharaival, mert a kartonpapír vékony polietilén réteget is kap, amelyet nagyon nehéz eltávolítani. Ez azt eredményezi, hogy 400 pohárból jelenleg csak egyet hasznosítanak újra, ami 0,25 százalékos hatékonyság – írja a The Guardian.

Csak Nagy-Britanniában naponta félmillió ilyen poharat dobnak ki a szemétbe.

Bár az 5 penny nem tűnik soknak, a megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy inkább talál más megoldást, mint hogy kifizesse az extra díjat. Ez egyfelől lehetséges többször használatos poharak segítségével, de a bolti alkalmazottak is felhívják a figyelmet, hogy a helyszínen fogyasztva porcelán csészében olcsóbb a kávé.

Januárban a brit környezetvédelmi bizottság elégelte meg, hogy mindenhol eldobható kávéspoharak vannak, ezért gondolkodnak a 25 pennys adó bevezetésén. Ebből az összegből a hulladékfeldolgozás korszerűsítését finanszíroznák. Felmerült az is, hogy amennyiben ez az összeg nem rendelkezik kellő visszatartó erővel, akkor teljesen betilthatják az ilyen poharakat.

A probléma nem csak a Starbucks poharai esetén áll fenn, a többi kávégyártó is érintett az ügyben. Emiatt már néhány üzlet bevezette, hogypár százalékkal olcsóbban adja a kávét azoknak, akik saját bögrével érkeznek.

A Starbucks Europe szóvivője szerint a vállalat már 20 éve biztosít a vásárlóknak kedvezményt, ha többször használatos pohárba kérik az ügyfelek a kávét,

de csak 1,8 százalékuk él a lehetőséggel.

Nagy-Britanniában a Starbucks, a Costa, a Paul 25 penny kedvezményt ad, a Greggs 20 pennyt, míg a Pret a Manger 50 pennyt, ha valaki többször használatos pohárba kéri a kávéját.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: GETTY IMAGES/2006 GETTY IMAGES/TIM BOYLE

TOP 5