Skip to main content

Elképzelhető, hogy a jövő műanyaga vágóhídi hulladékból fog származni: európai kutatók olyan új eljárások kifejlesztésén dolgoznak, amelyek során hulladékból állítanak elő biológiai úton lebomló műanyagot.

Habár az ANIMPOL tervezete meglehetősen bizarr, sikeres megvalósulása nem csupán a környezeti szennyezést és az olajfüggőséget csökkentené, de az Európai Unió pozícióját is biztosítaná a most kibontakozó bio-műanyagiparban.

Jelenleg a vágóhidakról és az állati hulladék feldolgozó üzemekből származó hulladék nagy részét elégetik, ezzel együtt azonban számos nagyon hasznos vegyi anyag is megsemmisítésre kerül. Az ANIMPOL projekten dolgozó tudósok ezért arra törekednek, hogy ezek a lipidek – hosszú, szénben gazdag, polimer molekulák – hasznosabb felhasználásra kerüljenek.

Meg kellene becsülni a biopolimereket

Európában fél millió tonna ilyen jellegű  lipid keletkezik állati hulladékból. Az ANIMPOL projekt vezetője, Dr. Martin Koller a következőt mondta: “Az a gondolat indította el a munkákat, miszerint a természet saját maga hoz létre polimereket, mint például a lipid, vagy protein – teljesen ingyen – miért kellene tehát elégetni őket?”.

Dr. Koller kiemelte, hogy csak tavaly 250 millió tonna műanyagot termeltek fosszilis tüzelőanyag felhasználásával globálisan. Ezáltal vállalkozások ezrei vannak kitéve az állandó olajár-ingadozásoknak, ezen kívül kimeríti a természetes erőforrásokat és még több környezeti kárt okoz, hiszen a mesterségen előállított műanyagot használat után meg is kell semmisíteni.

A biopolimerek fontossága kétségkívül nagymértékben fog növekedni a jövőben - mondja Dr. Koller. A kérdés már csak az, hogy ezeket a biopolimereket Európán túlról akarjuk- e importálni? Az ázsiai és dél-afrikai kutatók ugyanis jóval előttünk járnak ilyen viszonylatban.

Az ANIMPOL projekt 2010-ben indult, és legfőbb célkitűzése olyan bioműanyag gyártó üzemek létrehozása, amelyek a már újonnan kifejlesztett eljárásokat alkalmazzák.
A projektet – amely azt is kutatja, hogy az állati származású hulladékot hogyan lehetne hatékonyabban használni bioüzemanyagként - részben az Európai Unió finanszírozza.

Forrás: Élelmiszer Online

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/zold_muanyag_a_vagohidrol

Kép forrása: http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/perkinelmer-takes-over-chemagen-biopolymer-technologie/81244684/

TOP 5