Skip to main content

ledarált egyszer használatos maszkok útépítés 

Naponta 6,8 milliárd maszkot használunk világszerte. Az ENSZ közleményben hívta fel a figyelmet a Covid-19 okozta hatalmas környezetterhelésre, és az ijesztő tényre, hogy az egyszer használatos maszkok és egyéb, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó hulladékok mintegy 75 százaléka szemétlerakóban vagy az óceánokban végzi.

Ennek fényében különösen izgalmasnak tűnik, hogy ausztrál tudósoknak sikerült - elvi - megoldást adni a problémára.

hirdetés

Science of the Total Environment  folyóiratban megjelent cikk szerint kutatók előálltak egy koncepcióval, ami alapján utak építéséhez lehetne felhasználni az így keletkezett hatalmas mennyiségű hulladékot.

AZ MELBOURNE-I RMIT EGYETEM MÉRNÖKEI OLYAN ÚJ ANYAGOT DOLGOZTAK KI, AMELYBEN ÖSSZEAPRÍTOTT MASZKOKAT KEVERNEK ÚJRAHASZNOSÍTOTT BETON AGGREGÁTUMMAL (RCA), AMELY FŐKÉNT FELDOLGOZOTT ÉPÍTÉSI TÖRMELÉKBŐL SZÁRMAZIK.

Az így keletkezett összetevő nemcsak lehetőséget ad a temérdek maszk újrahasznosítására, hanem a tanulmány szerint

MÉG ROBUSZTUSABBÁ ÉS ELLENÁLLÓBBÁ IS TEHETNÉ AZ UTAKAT.

A betonkeverék az egykomponensű RCA kontrollmintához képest javítja az út szilárdságát, tartósságát. Az eredmények azt sugallják, hogy a maszkokhoz darált RCA kiváló alapanyag lehet az útépítéshez.

EGY KILOMÉTER HOSSZÚ, KÉTSÁVOS SZAKASZ BURKOLÁSÁHOZ KÖRÜLBELÜL 3 MILLIÓ MASZK  SZÜKSÉGES, AMELY BECSLÉSEK SZERINT 93 TONNA HULLADÉK ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁT TENNÉ LEHETŐVÉ

- számolt be a kísérletet vezető Jie Li professzor.

Az egyszer használatos maszkok polipropilén felhasználásával készülnek. Ez a rendkívül nehezen lebomló műanyag ideális lenne az útépítésben, mert a polipropilén szálak megerősítik a törmelékrészecskék közötti kötést és növelik a részecskeaggregátumok közötti nyújtási ellenállást. Így a kapott burkolat szilárdabb és kopásállóbb, mint a hagyományos aszfalt. 

A KÖLTSÉGELEMZÉSEK ALAPJÁN A FOLYAMAT OLCSÓBBÁ IS TEHETNÉ AZ ÚTÉPÍTÉST, MIVEL A KŐBÁNYÁBÓL SZÁRMAZÓ SZŰZ ANYAG BÁNYÁSZATA TONNÁNKÉNT KÖRÜLBELÜL 50 DOLLÁR, MÍG AZ RCA ÁRA CSUPÁN 26 DOLLÁR.

A használt maszkok összegyűjtése, fertőtlenítése és szállítása némileg megemelheti a kiadásokat, azonban összességében még így is mintegy 30 százalékkal csökkenthetné a költségeket az új technológia.

Az ipari méretű gyártáshoz szükséges következő lépés a prototípus elkészítése, és a tesztelés folyamata, írja a beszámoló. A tudósok reményei szerint az innováció szabadalmához sikerül partnert találniuk, így az mihamarabb mérsékelheti a Covid-19 áttételes környezetterhelő hatásait, és megoldást adhat a maszkok által okozott világméretű szennyezésre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5