Skip to main content

 

A British Airways üzleti kapcsolatba lépett a Velocys megújítható üzemanyagot gyártó társasággal, abból a célból, hogy egy olyan üzemet hozzanak létre, ahol a háztartási hulladékból flottájuk számára üzemanyagot gyártanak.

Nagy Britannia évente átlagosan több mint 15 millió tonna hulladékot produkál, ami vagy lerakóba, vagy szemétégetőbe kerül, szennyezve a környezetet, valamint további nagy mennyiségű üvegházgázt felszabadítva ezzel.

hirdetés

Rövidesen az összes Dreamliner "szemét-üzemanyaggal" fog repülni 

A brit légi társaság azt tervezi, hogy ezzel a módszerrel teljesíteni tudja vállalását, hogy 2050-re 50%-kal csökkenti a gépek által kibocsátott emissziót.

A jelenleg alkalmazott fosszilis üzemanyagokhoz képest mintegy 60 %-kal csökkenne a repülőgép-flotta szén-dioxid kibocsátása, vagyis 60.000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe.

A folyamat a hulladékot magas hőmérsékletű gázosítással átalakítja szintetikus gázzá,

majd folyékony szénhidrogénné. A tervezett üzem elegendő üzemanyagot fog biztosítani egész évre ahhoz, hogy a British Airways flottájának összes Boeing 787 Dreamliner típusú sugárhajtású repülőgépe kizárólag ezzel repüljön.

A fenntartható üzemanyagoké a jövő

Egyébként ez lenne az első ilyen típusú fenntartható hajtóanyagot termelő üzemanyaggyártó üzem. Willie Walsh a British Airways anyacége, az International Airlines Group társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

a fenntartható üzemanyagok komoly szerepet fognak játszani a globális repülésben,

és a cég készül a jövőre.

Ezzel nem csak a globális szénkibocsátás fog csökkenni, hanem a levegő minőség is javulni fog. A kezdeményezés nagyon jó és előremutató, de fontos szem előtt tartani a hulladékgazdálkodás alapelvét: a cél, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, az ipari és kommunális hulladék pedig minél nagyobb arányban legyen újrahasznosítva, mert így el lehet kerülni a szemétlerakót és égetőt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A British Airways 2050-re 50 %-al akarja csökkenteni a teljes flotta szén-dioxid emisszióját, Forrás: British Airways

TOP 5