Skip to main content

 

Ha ezt megszavazzák a svédek, már január 1-jétől kétszer is meggondolja, aki cipőt, biciklit, mosógépet vagy ruhát dobna ki: 25-ről 12 százalékra csökkentik a javítás és szerelés mint szolgáltatás áfáját.

A kormánykoalíció, a svéd szociáldemokraták és zöldek a parlament elé terjeszti a javaslatát, emellett azt is, hogy a lakosság adóvisszatérítés formájában visszakérhesse a javításra vagy szerelésre költött összeg felét, ha hűtőszekrényről, sütőről, mosogatógépről vagy mosógépről van szó, írja a The Guardian.

hirdetés

A szemléletváltás kulcsfigurája, a pénzügyi piacokért és fogyasztókért felelős miniszter, Per Bolund, aki a hat zöldpárti miniszter egyike is, abban bízik, hogy egy-egy javítás átlagára 400 koronáról 350-re csökken, ami már elég a kritikus tömeghez, sőt a szolgáltatás fellendülésére számít, ami rengeteg bevándorlónak adna munkalehetőséget.

Arról nem is beszélve, hogy

világszerte probléma minden elektronikus hulladék:

Motherboard cikke szerint átvágás áldozatai vagyunk, az ígéretek szerint újrahasznosított kütyük nem kevesebb, mint 40 százaléka kínai, Hong Kong-i vagy feketeafrikai országok szeméthalmán köt ki. Ami pedig a kizsákmányolás egy speciális, huszonegyedik századi formája.

Az e-hulladékot visszaforgatni ugyanis egyáltalán nem olcsó,

az eljárás általában többe kerül, mint a számítógépben vagy tévében található anyag. Valódi megoldást az hozna, ha minden vásárlás összegébe beleépítenék az eljárás költségei egy részét.

A két svéd javaslat egy nagyobb, a széndioxidkibocsátás visszaszorítására kiötlött terv része, amiben egyébként van mire büszkének lenniük: 1990 óta 23 százalékkal csökkentették az emissziót, az ország áramellátásának mintegy a fele érkezik megújuló forrásokból.

Ebben az idilli levesben azonban komoly légy a fogyasztáshoz köthető kibocsátás, amely makacsul növekedett az eredményes időszakban is. Bolundék részben azért optimisták, mert Svédországban most

mind a saját készítés, mind a megosztásos gazdaság nagyon népszerű a lakosság körében.

A miniszter szerint egyre inkább köztudott, hogy ha azt akarjuk, hogy a tárgyaink tovább maradjanak épek, éppen a fogyasztást kell csökkentenünk.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5