Egy kínai kutatócsoport létrehozott egy új anyagot, egy mikroszkopikus vastagságú kobaltréteget, ami formiáttá alakíthatja a szén-dioxidot. Ezzel a lépéssel a környezetkárosító gáz környezetkímélő üzemanyaggá alakítható, mert a formiát káros melléktermékek nélkül ég el.

Az új fejlesztéssel megakadályozható lenne, hogy minden évben 36 gigatonnányi szén-dioxid kerüljön a légkörbe a fosszilis üzemanyagok használata során.

hirdetés

A kutatók évtizedeken át keresték a módját a szén-dioxid hatékony átalakításának. Az első tesztek arra utalnak, hogy a kobaltszűrő csakugyan megoldást nyújthat a problémára.

Ez alapvető tudományos áttörést jelent. Persze évekig is eltarthat, mire sikeres, kereskedelmi forgalomban kapható eszköz lesz belőle. De a fejlesztésnek ebben a szakaszában minden reakció pozitívnak tűnik.

– mondta Karthish Manthiram vegyészmérnök, a Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa, aki nem vett részt a fejlesztésben.

A szűrőhöz mindössze négy atom vastagságú rétegeket használnak; ezek mindegyike kobaltból, illetve kobalt-oxidból készült. Az elektroredukció során – ami megváltoztatja a szén-dioxid molekulaszerkezetét – olyan üzemanyag születik, ami több energiát szolgáltathat, mint amennyi a létrehozásához szükséges.

Így az új eljárás során a káros szén-dioxidból hasznos üzemanyag lesz.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Str / AFP

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu