Skip to main content

 

A társadalmi érzékenység, a fenntarthatóság, a környezettudatosság manapság divatos kifejezések, olyanok kicsit, mint a kézműves jelző. Szinte már bármire rá lehet aggatni. Egy magyar tervező, Szilágyi Andrea viszont nemcsak üres frázisokkal dobálódzik: cipőire mindegyik fogalom egyaránt igaz.

Szilágyi Andrea három hónapos volt, amikor szüleivel Nagyváradról Budapestre költözött. Kamaszként egyre inkább érdekelte a román világ, így az Iparművészeti Egyetemet Bukarestben végezte el ösztöndíjjal, majd a divat fővárosába vitte az útja. Tudását a nagynevű párizsi Studio Berçot divatiskolában mélyítette el.

hirdetés

Egy ideig egy párizsi székhelyű román cégnek tervezett, de 2005-ben elég késztetést érzett arra, hogy elindítsa saját márkáját, amelyben nagy hangsúlyt kapott az újrahasznosítás. A NES-ről itthon szinte alig lehetett tudni, pedig Andrea kiegészítőit londoni, párizsi, tokiói és budapesti üzletekben is árusították. Időközben visszaköltözött Bukarestbe, megszületett gyermeke, a cipőtervezésre pedig már nem maradt elég ideje. Pár hónapja azonban újra fordult vele a világ.

„Gyerekkoromban bárhol éltem, Budapesten, Bukarestben vagy Párizsban, teljesen kívülálló voltam.  Most életemben először érezem, hogy Budapesten otthon vagyok. És újra visszataláltam a cipőkhöz. Sokszor úgy éreztem, a cipőkészítés hiú feladat, nem lehet hősies. A márka újraindításával arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy lehetséges tudatosan választani” – mondja Szilágyi Andrea. Felmérések igazolják, hogy a ruha és cipőipar a második leginkább környezetszennyező iparág a világon. Elég gondolni csak a kínai üzletekben kapható olcsó, de rövid idő alatt elhasználódó lábbelikre. Szilágyi Andrea cipőtervező az etikus divat elveit követve márkájával azonban ellentmond a fenti kijelentésnek.

A NES (Not Elsewhere Specified) márka legfrissebb darabjai egy nyíregyházi kisüzemben készülnek, ahol meggymagokkal, azaz biomasszával fűtenek és napelemekkel nyernek energiát; a varrás egy részét rabok végzik, akik ezzel szakmát tanulnak, munkához és keresethez jutnak. A cipők és a csizmák növényi cserzésű bőrből, újrahasznosított filcből, lószőrből, báránybundából készülnek, amelyet növényi festéssel és kézi merítéssel színeznek meg. Ráadásul a cipő talpához használt vulkanizálatlan kaucsuk a komposztra hajítva teljesen lebomlik. A cipőkhöz lehet kamáslit is vásárolni. Egy bukaresti gyár gyártja ezeknek az alapanyagát, a filcet húsz százalékban újrahasznosított PET-palackból készítik. Andreát sokáig a szecesszió indázó formavilága inspirálta, a nőies magas sarkúak helyett ma már a kényelmet tartja szem előtt.

A mostani téli kollekcióban lévő félcipők és csizmák limitált darabszámban készülnek, viszont a tervező élethosszig tartó garanciát vállal rájuk. De taylor made, azaz személyre szabott szolgáltatást is igénybe lehet venni, ilyenkor a vásárló maga választhatja ki, milyen színkombinációból kívánja a cipőt, amely a legtökéletesebben illeszkedik a kliens lábfejéhez. „Bukarestben és Párizsban is szeretném, ha meg tudna jelenni a márka, de a cél, hogy a gyártást Magyarországon tartsam. Bár több befektetői lehetőségem lett volna, még egyáltalán nem érzem ennek a szükségét. Minden darabnak vevőre kell találnia, ez a legfontosabb” – véli Szilágyi Andrea.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Hegedűs Márta / MNO

TOP 5