Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_stories_abea.jpg 

Emlékeznek korábbi cikkünkre, melyben egy fiatal hölgyet mutattunk be, aki szinte egyáltalán nem termel otthonában hulladékot? Már akkor írtunk példaképéről, arról a családról, mely csupán egy marék szemetet termel néhány hónap alatt.

Hogy lehet ezt elérni?

Az ötlet, hogy vissza lehet fogi egy átlagos amerikai család fogyasztását, tulajdonképpen egy költözés kapcsán pattant ki Bea Johnson fejéből. A háziasszony rájött ugyanis, hogy aháztartásukban használt ezsközök 80 %-ra gyakorlatilag nincs szükség. Felesleges volt megvenni azokat, hisz pl. a ruhák egy része, éppen hogy csak rajtuk volt párszor, már a szekrényben is landolt, többet fel se vették.

Ez a felismerés vezetett el oda, hogy létre lehet hozni a zerowastehome-t, azaz a hulladék nélküli otthont, hisz ehhez nem kell mást tenni, csak megfelelően át kell alakítani a fogyasztói szokásainkat, majd hozzá az életterünket, nem utoltó sorban az élelmiszerek beszerzését és az egyéb háztartási eszközök bevásárlását.

Bea a bevásárlással kezdte. A felismerést követően hetetne csak egyszer ment el bevásárolni, előre elkészített lista alapján. Felesleges dolgokat nem vett, a vásárlás során pedig nélkülözte a nájlon szatyrot vagy a zacskót, üvegeket vitt és ömlesztett árut vett, így leginkább piacon vásárolt be, nem a szupermarketben.

E módszer alkalmazásával lassan eljutott oda, hogy a vásárlások során semmilyen műanyag eszközt nem gyűjtött be, így azt ki se kellett dobnia.

Természetesen mindehhez az is kellett, hogy a piac közel legyen a házukhoz, így eleve úgy választottak lakhelyet, hogy autózás nélkül el lehessen intézni a bevásárlást. Ezzel elérték, hogy ne szemeteljék tele az eget karbonnal, hisz az is hulladék, csak nem látszik.

Bea arra is rájött, hogy nem érdemes drágán vagy drágábban megvenni azokat a ruházati eszközöket és egyéb mindennapi használati tárgyakat, melyek szükségesek az élethez, elég azokat megvenni second hand boltokban. Ehhez persze fel kell kutatni a még jó állapotban lévő ruhákat és eszközöket, de hát erre való az internet és a Facebook. Itt is érvényesült azonban az az elv, hogy csak azt vette meg a család, ami feltétlenül szükségessé vált, és akkor vált meg tőlük, amikor ég bírt valamilyen értékkel. Gyakorlatilag sosincs tehát olyan ruha vagy eszköz a házban, mely ne állna folyamatosan használat alatt, de azt is el lehet mondani a lakótérről, hogy nem található benne olyan lakberendezési tárgy, mely felesleges lenne. Minden csak jó szervezés kérdése.

Mivel Bea sokat bújta az internetet, rájött arra, hogy onnan sok jó ötlet meríthető, így válik a háztartás egyre jobbá és tudatosabbá, no meg költségkímélőbbé, hisz a tudatos háziasszony természetesen nem fizet a csomagolásért, illetve a tudatosabb élet jobb életminőséget, ugyanakkor kevesebb pénz elköltését feltételezi.

Blogjában még számos okos megoldásról lehet olvasni, melyet sokan látogatnak, illetve követnek rendszeresen. Videók is készültek vele, melyek közül egyet be is mutatunk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Kép